Album týždňa: No-Man – Love You To Bits

Album týždňa: No-Man – Love You To Bits

Art pop je veľmi dobré označenie toho, čo robí duo NO-MAN aj na svojom najnovšom albume. Začiatky spolupráce speváka Tima Bownessa a multi-inštrumentalistu Stevena Wilsona siahajú až do roku 1987. NO-MAN majú v tomto momente na konte sedem albumov a viacero singlov a výberoviek. Keď minulý rok Steven Wilson ohlásil návrat značky NO-MAN, označil to aj ako návrat k synth-popovým koreňom formácie s tým, že v mnohom bude nová hudba reflektovať aj koncepčné diela, ktorým sa obaja umelci v ostatnej dobe venovali. Love You To Bits to všetko spĺňa mierou vrchovatou a formou príjemne šokujúcou.

Kým pôvodne vznikli NO-MAN ako proto-trip hop/ambient/electropopová hudba založená na samploch, v priebehu rokov sa do žánrového mixu inteligentne domiešavali aj post rock, minimal, progresívny rock či jazz a ambientné vplyvy. NO-MAN sa naozaj veľmi ťažko škatuľkujú, ale v prípade nového albumu je úplne jasné, že idú vskutku priamočiaro s dobou, ktorá velí návrat do hlbokých žriediel inšpirácie z 80. rokov minulého storočia. Inými slovami - to, čo bolo vtedy bol mainstream a pop, dnes je intelektuálna alternatíva.

Jedenásť rokov po nahrávke Schoolyard Ghosts mútia NO-MAN opäť vody v progresívno rockovom a alternatívno popovom svete. Nečudo, že na koncepčné dielo s dvomi dlhými skladbami rozdelenými v oboch prípadoch na päť častí, bolo zvedavé také obrovské množstvo fanúšikov a hudobných znalcov. Ak ste prišli na chuť tomu, čo Steven Wilson vyvádzal  pred dvomi rokmi na albume To The Bone napríklad v skladbe Permanating, z novinky od NO-MAN budete jednoducho nadšení. Ak ľúbite ozveny 80. rokov v hudbe – a je jedno, či je to blackmetalový nórsky IHSAHN alebo džentlmeni z britských ostrovov, opäť ste na správnej adrese. Love You To Bits vám roztancuje a rozžiari aj ten najponurejší zimný deň v roku 2019!

Nový album od NO-MAN má aj slovenskú stopu. David Kollar, gitarový čarodejník z Prešova, zažiaril už na ostatnom albume Stevena Wilsona, hovorilo sa o ňom dokonca aj ako o potenciálnom hráčovi na turné po celom svete. Nečudo, že spolupráca sa rozšírila aj na ďalšie z projektov, v ktorých je Wilson aktívny. David nahral presne to, čo sa od neho chcelo v SMS od Wilsona: fuck off sólo.

Novinka od NO-MAN žne úspechy po celom svete, žurnalisti z progresívno i classic rockových magazínov nešetria superlatívmi. Rovnako tak veľký nadhľad hudobníkov chváli aj David Kollar, ktorého veľmi prekvapuje a zároveň baví celé disco zameranie nahrávky.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame