Album týždňa: Beck - Morning Phase

Album týždňa: Beck - Morning Phase

Beck je už roky jedným z najaktívnejších umelcov, svojej povesti nezostane nič dlžný ani tento rok. Po takmer šiestich rokoch nám totiž sľubuje nie jeden, ale hneď dva štúdiové albumy. Zatiaľ čo na ten akustický, na ktorom sa ako hosť predstaví aj Pharelle, si musíme ešte počkať, novinka Morning Phase je už na svete. "Mám pocit, že týmto albumom sa pre mňa začína niečo nové. Uzatváram ním jednu etapu, obdobie, ktoré bolo pre mňa po psychickej stránke náročné. Končím ním dlhé obdobie, do ktorého som vrazil veľa času. Všetko to zlé sa premietlo do tejto nahrávky", prezradil o 13 trackovej novinke Morning Phase Beck v rozhovore pre magazín Clash.

Práce na novej štúdiovke Morning Phase zabrali Beckovi niekoľko rokov. Začal už v roku 2005, no rozhodol sa nechať skladby nejaký čas odležať. Impulzom bolo pre neho nahrávanie pre vydavateľstvo Jacka Whita, Third Man Records, kde okrem dvojice singlov vznikli aj skladby Blackbird Chain, Country Down a Waking Light, ktoré si po necelých dvoch rokoch našli miesto práve na novinke Morning Phase. Zvyšok albumu Beck nahral počas troch dní v LA. Pomohli mu Justin Meldal-Johnsen, Joey Waronker, Roger Joseph Manning Jr či Smokey Hormel. "Pri tejto platni som sa viac sústredil na jednotlivé skladby, z každej som chcel dostať čo najviac. Dlhý čas tie tracky nefungovali - občas som mal pocit, že sú až príliš sentimentálne, niekedy som cítil, že sú tak na pol ceste. A tak som na nich neúnavne pracoval a zrazu to začalo fungovať. Mnohé z nich však nakoniec skončili v koši. Do tohoto albumu som vložil veľa času a trpezlivosti", prezradil Beck pre magazín Clash.

Album Morning Phase je pre Becka špeciálny hneď v niekoľkých smeroch. Okrem toho, že vďaka nemu, ako sám tvrdí, začína nové obdobie, je to album, pri ktorom opäť pocítil radosť z hudby. K jeho nahrávaniu sa totiž dostal po dlhšej prestávke, kedy bojoval aj zo zdravotnými problémami. Zranenie chrbtice bolo také vážne, že Beck nedokázal ani držať gitaru. "To je jeden z tých podstatných momentov na tomto albume. To, že sme sa opäť všetci stretli a hrali spolu. To, že som opäť po dlhých rokoch držal svoju starú gitaru. Cítil som sa neskutočne. Ani nedokážem popísať tú skvelú energiu, ktorá bola v miestnosti", vyjadril sa Beck pre britský magazín Clash. V poradí 12. štúdiovku Morning Phase si tentokrát produkoval kompletne sám.

Atmosférou albumu Morning Phase sa Beck asi najviac priblížil k jeho ôsmej štúdiovke Sea Change z roku 2002. "Do nahrávania tohoto albumu som sa pustil niekoľkokrát. Prvýkrát pred pár rokmi v Nashwille. Chcel som spraviť typický nashwillský album. Nahral som tam veľa vecí, no nič z toho spolu nesedelo. Počiatky tejto platne siahajú do Nashwillu, no až keď som sa vrátil do LA, začalo to fungovať. Dal som dokopy takmer celú kapelu, ktorá mi pomohla s albumom Sea Change a odrazu to išlo všetko tak ako malo. Skladby začali fungovať a ja som mal pocit, že z nich bude album", prezradil Beck pre npr.org. Nakoniec sa z nashwillskej platne stala nahrávka, ktorú Beck definuje ako kalifornskú hudbu podobnú menám ako The Byrds, Crosby Stills & Nash, Gram Parsons či Neil Young.

Návrat v podobe albumu Morning Phase sa Beckovi vydaril. Album sa v nedeľu večer stal 4. najpredávanejším vo Veľkej Británii a rovnako pozitívne sú aj prvé recenzie. Za niečo viac ako 47 minút hudby a 13 skladieb si od britského Guardianu odniesol 4 body z piatich, magazín Rolling Stone zaujal na 4,5 z piatich a britský Mojo jeho 12 štúdiovku ohodnotil na krásnych päť bodov z piatich. Beck si vďaka albumu Morning Phase nepripísal na konto len ďalší úspešný album, sám sebe dokázal, že aj napriek ťažkým zraneniam sa dokázal vrátiť. "To bol jeden z dôvodov, pre ktorý vznikli tieto skladby. Sú veľmi osobné a úprimné. Hoci nerád ich označujem ako tie, ktoré definujú celé to obdobie, lebo už teraz robím na ďalšom albume, ktorý bude presným opakom. Snažil som sa len vyjdariť to, čo cítim, presne tak ako všetci pesničkári. Chcel som prehovoriť k ľuďom, ktorí to možno cítia podobne ako ja. Kládol som si otázku: Dokážem dať opäť dokopy všetko to, čo bolo zničené? Dokážem to opäť najsť? A presne o tom je tento album", prezradil Beck pre britský Guardian.

Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame