Album týždňa: Bon Iver - i,i

Album týždňa: Bon Iver - i,i

V roku 2007 vydal projekt Bon Iver "zimný" album For Emma, Forever Ago, o štyri roky na to nasledovala "jarná" nahrávka Bon Iver, Bon Iver, ktorú v roku 2016 doplnil letný album 22, A Million. Chýbal už len "jesenný" album, ktorý Bon Iver pred pár mesiacmi ohlásili na 30. august. Už v tom čase ale vedel, že čakanie nebude až také dlhé a novú štúdiovku nakoniec vydal v digitálnej forme o tri týždňe skôr. Plánovaný dátum vydania zachoval len pre tých, ktorí by chceli nový album radšej na vinyle. Justin Vernon, ktorý stojí na čele Bon Iver, ich nový album opisuje slovami najvyzretejší, najucelenejší a predovšetkým najúprimnejší.

Album 22, A Million z roku 2016 mal skvelé ohlasy aj recenzie, ktoré si mohol Justin Vernon užívať, no po vydaní albumu prišlo jedno z najhorších období jeho života. Depresie a úzkostné stavy boli také veľké, že hudobník musel zrušiť turné a zmeniť svoj doterajší život. Prešiel si terapiou aj dlhou liečbou, aby nahral svoj najotvorenejší album. „Je to otrepaná fráza, no musíte sa mať radi. Ak to tak nie je, ste naštvaní na všetkých okolo vás, lebo vám nedávajú to, čo chcete,“ uviedol Justin Vernon pre magazín Pitchfork. Keď sa cítil silný a v poriadku, prišiel čas na nový album. So svojou kapelou sa na čas presunul do mesta El Paso v Texase, aby pracovali na nápadoch, ktoré mal Justin Vernon rozpracované už niekoľko rokov. Prvá nahrávacia session trvala šesť týždňov.

V kapele Justina Vernona sa striedajú aj u nás dobre známe mená ako Sean Carey, Jenn Wasner z Wye Oak, no zostava sa počas nahrávania novinky i,i rozšírila o ďalšie slávne mená. Spoluprácu na jeho albume Justinovi Vernonovi oplatil Bruce Hornsby, pridal sa aj Naeem, predtým známy ako Spank Rock, Aaron Dessner z The National, Moses Sumney či James Blake a Bon Iver využil aj služby jedného z brooklynských zborov. Justin Vernon sa rozhodol trochu zmeniť spôsob práce a výsledný zvuk novej štúdiovky nediktoval on, ale samotná kapela. Netrval ani na tom, aby bol tentokrát autorom všetkých nápadov. Na celé nahrávanie dohliadal jeho obľubený producent Brad Cook.

Hoci je album i, i úprimnou výpoveďou Justina Vernona, nevyhol sa ani odkazu na aktuálne dianie vo svete. Na albume nájdete aj skladbu, ktorú vytvoril presne v ten deň, keď sa Amerika v roku 2016 dozvedela meno nového prezidenta. Album navyše nahrávali pár kilometrov od hranice s Mexikom. „Nechceme spraviť tú chybu, že budeme sústrediť všetkú energiu na toho jediného muža. Je to len metafora. Je to len čierna diera,“ uviedol Justin Vernon. A tak radšej upiera svoju pozornosť na klimatické zmeny či potrebu spojiť sa. „Je dôležité o tom hovoriť, pomôcť iným, aby to pochopili a hlavne sa spojiť, lebo sami nezmôžete nič,“ prezradil Justin Vernon.

Justin Vernon si spomína, že ako dieťa sa najviac tešil na albumy, ktoré vychádzali v auguste či septembri, aj preto vám ten svoj ponúka práve v tomto čase. S vydaním novinky i,i, na ktorej nájdete aj sedem rokov staré skladby, však robí aj osvetu a upozorňuje na to aké dôležité je hovoriť o mentálnom zdraví. „Viem, že je to niečo, s čím bojuje veľa ľudí, že to nie je nič nové, ale mal som pocit, že o tom musím hovoriť. Ocitol som sa v situácii, že som sa nevedel pohnúť, opustiť dom, bol som chorý. Nie je ľahké stať sa zraniteľným a otvoriť túto tému, no je to jediná cesta ako sa z toho dostať,“ uviedol Bon Iver.


 

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame