Kultový album_FM: The Prodigy – Music for the Jilted Generation

Kultový album_FM: The Prodigy – Music for the Jilted Generation

Klasický album elektronickej tanečnej hudby vyšiel pred štvrťstoročím - v júli 1994. Je to možno najdôležitejší elektronický album deväťdesiatych rokov. Dodnes je to vzrušujúci hudobný výlet, od začiatku až do konca.

Kultový Album The Prodigy Music for the Jilted Generation Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prodigy vyšli z britskej ravovej scény na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov. Prvý album bol bezstarostne tanečný, na dvojke Music for the Jilted Generation doznieva rave, hardcore aj jungle. Album je však oveľa zrelší a komplexnejší.

Music for the Jilted Generation tematicky aj hudobne odráža zákon, ktorý vtedy prijal britský parlament, aby kriminalizoval ilegálne večierky a festivaly s elektronickou hudbou - ravy, ktoré boli vtedy v Británii veľmi populárne. Doba sa menila a menila sa preto aj hudba. Music for the Jilter Generation je tvrdý, psychedelický, prudko tanečný, s experimentálnymi výbojmi – je to majstrovské dielo.

Celý album je dielom Liama Howletta. Keith Flint a Maxim boli tanečníci, ktorí sa pripojili ku skladaniu hudby až neskôr.

Music for the Jilted Generation je umne zložený z desiatok samplov – z filmov a zabudnutých nahrávok. Má takmer osemdesiat minút, len tak-tak sa vojde na formát CD. Ak by to niekomu nestačilo, v roku 2008 vyšla jeho reedícia s nevydanými skladbami a bonusmi.





Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame