Album týždňa: The National - I Am Easy To Find

Album týždňa: The National - I Am Easy To Find

Keď pred necelými dvomi rokmi získali Grammy, boli vyčerpaní, otrávení, na najlepšej ceste rozpadnúť sa. Niektorí členovia kapely ju využili, no frontman sa činil ďalej a jeho vedľajší, pôvodne skôr filmový než hudobný projekt, sa postupne pretavil do ďalšieho štúdiového albumu The National.

Ak by sa neozval Mattovi Berningerovi filmár Mike Mills - pozor, nepliesť s basgitaristom R.E.M. - pravdepodobne by sme sa novej platne The National len tak skoro nedočkali. Mills, veľký fanúšik kapely, oslovil jej speváka s ponukou natočiť skupine klip, vzápätí so žiadosťou ozvučiť film a napokon z toho bola aj výživnejšia spolupráca. Mills použil dovtedy nezverejnený materiál zo štúdiovej session k Sleep Well Beast, a skladby The National ožili vďaka snímke I Am Easy To Find.

Film I Am Easy To Find, v hlavnej úlohe s oscarovou Aliciou Vikander, sleduje príbeh ženy od jej narodenia až po smrť, a aj samotný album je asi tým najosobnejším, čo kedy The National nahrali. Matt Berninger sa síce bráni, že by nešlo o skupinové dielo, fakt je však ten, že výraznejší podiel, než zvyšok skupiny, má na celkovom vyznení skôr zástup hostí.

Gail Ann Dorsey zo spirevodnej kapely Davida Bowieho, Lisa Hannigan, Kate Stables z This Is The Kit či Sharon Van Etten prispeli vokálmi či hrou veľmi výrazne a sú vítaným oživením Berninerovho v zásade sympaticky civilného, miestami však už skoro nezúčastneného a bezfarebného vokálu. Nie celkom typický indie-rockový charater nahrávky podčiarkuje Brooklyn Youth Chorus.

„Ženy už majú plné zuby toho, ako je s nimi zaobchádzané. A deti už dávno kašľú na to, v akých mantineloch ich túžime mať, a to je krásne. Ja sám som nabral odvahu robiť si čo chcem až v tridsiatke,“ opisuje niektoré z tém nového albumu The National Matt Berninger.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame