Album týždňa: Sharon Van Etten - Remind Me Tomorrow

Album týždňa: Sharon Van Etten - Remind Me Tomorrow

Chcem byť súčasne matkou, speváčkou herečkou, chodiť do školy a podobne. Mám fľaky na tričku, ovsenú kašu vo vlasoch a všade okolo mňa je neporiadok, ale som tu. Fungujem. Tento album je hlavne o tom ako sa nevzdávať vecí, ktoré vás bavia, uviedla Sharon Van Etten, keď ohlasovala nový album Remind Me Tomorrow. Už vďaka jeho pilotnému singlu bolo jasné, že sa zmenil nielen život mladej hudobníčky, ale aj jej hudba. Sharon Van Etten objavila predovšetkým synťáky, piáno či organ.

Sharon Van Etten debutovala už v roku 2009 albumom Because I Was in Love, no novú etapu rozbieha aj vďaka piatej štúdiovke Remind Me Tomorrow. Znie inak a zmena jej pristane. Jedným z dôvodov nečakaného prekvapenia je zrejme aj to, že ide o prvú štúdiovku ktorú vytvorila šťastná. „Mam naozaj dobré obdobie. Som šťastná, citim sa v pohode, mám skvely vzťah a robim to, čo som vždy chcela. Aj napriek tomu som ale vytvorila silné treky, ktoré tentokrat nevychadzali z nešťastia. Možno je v nich aj neistota a nejaká obava. Nie však o mňa, ale o tento svet,“ uviedla k inšpiracii na novej študiovke Sharon van Etten pre magazin Mojo.

Hoci nás Sharon Van Etten na nový album nenechala čakať dlho, od roku 2016, kedy vydala vychvaľovanú nahrávku Are We There, stihla toho naozaj dosť. Začala študovať psychológiu, stala sa z nej aj herečka a predovšetkým dostala príležitosť vytvoriť hudbu k filmu. A práve skúsenosť s hudbou k filmu Strange Weather nakopla práce na jej novej štúdiovke. Sharon však odrazu nemala potrebu tvoriť s gitarou, viac ju bavili synťáky. Nový spôsob práce, ktorý bol pôvodne určený len na to, aby si vyčistila hlavu, sa zrazu stal základom jej novej štúdiovky.

Sharon van Etten je aktuálne hlavne mamou a to výrazne zasiahlo aj spôsob, akým robí hudbu. Nová životná skúsenosť ju naučila, že nie vždy musí mať všetko pod kontrolou, a práve vďaka tomu do tvorivého procesu zapojila aj producenta. Sharon stavila na silné meno. Pod album Remind Me Tomorrow sa podpísal John Congleton, známy vďaka spolupráci so St. Vincent, Johnom Grantom či Angel Olsen. „Odkedy som matkou, som oveľa viac vyrovnaná a nemám problém nechať veci tak. Naučila som sa dôverovať ľuďom a zveriť im niektoré veci, v ktorých sú aj tak lepší ako ja,“ uviedla Sharon Van Etten. Speváčka sa netají ani tým, že na albume mala okrem silne producentskej posily aj jasné hudobné inšpirácie – Portishead, Suicide či Nicka Cavea.

Album amerického hudobníka, ktorý vznikal po roku 2016. Ak natrafíte práve na takúto nahrávku, tak s veľkou pravdepodobnosťou bude aspoň minimálne inšpirovaná výsledkom amerických prezidentských volieb. A to je aj prípad Sharon Van Etten. „Pamätám si, že v deň, keď ho zvolili, som sedela tehotná doma a plakala som. Prišli temné časy. Nie som hrdá na to, že sa to u nás stalo, no tento výsledok ma nereprezentuje. Pochopila som ale, že mojou úlohou v týchto časoch je ochrániť moje dieťa a byť pre svet pozitívnym príkladom ako to celé prekonať,“ uviedla Sharon van Etten, ktorá práve v týchto časoch chcela nahrať album, ktorý bude znieť sviežo a pozitívne.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame