Album týždňa: Bryan Ferry - Bitter-Sweet

Album týždňa: Bryan Ferry - Bitter-Sweet

Vianoce sú predo dvermi, z pohľadu redakcií hudobných magazínov či rádií ide o pravidelnú uhorkovú sezónu, ktorá trvá približne tri týždne. Napriek tomu sme našli ideálny album, ktorým nielenže elegantne, a to doslova, preklenieme tzv. hluché obdobie, ale zároveň nadviažeme na dramaturgiu našej televíznej dvojičky, na populárny a kritikmi cenený seriál Babylon Berlin.

Skvelý nápad zaradenia coververzií Bryana Ferryho a Roxy Music na spôsob swingového orchestra 20. rokov minulého storočia do série Babylon Berlin dostal režisér a scenárista Tom Tykwer. Zvuk aj nonšalantná dekadencia swingujúceho Bryana Ferryho počas Weimarskej republiky funguje aj mimo televíznej obrazky. Napokon, toto nie je zďaleka po prvý raz, čo niekdajší frontman Roxy Music zrealizoval svoje nostalgické hudobné chúťky - naposledy len pred necelými šiestimi rokmi.

Tentoraz je na albume aj viac humoru, nakoľko väčšinu piesní poznáme za tie roky dôverne v originálnych a celkom odlišných podobách. S titulnou skladbou, pôvodne skomponovanou Ferrym aj Andym McKayom v roku 1974 pre album Roxy Music “Country Life”, Ferry v seriály Babylon Berlin aj vystupuje na pódiu Moka Efti kabaretu, a to v desiatej epizóde.

Bryanovi Ferrymu a producentom série Babylon Berlin sa podarilo zachytiť Berlín hedonistický, moderný a prehistoricky popkultúrny. Poetika dvojice Brecht/Weil inšpiruje dodnes a jazz sa práve stával celospoločenským fenoménom, tanečnou klubovou hudbou mladých, moderných mestských ľudí, presne tak ako v 90. rokoch v tom istom Berlíne techno.

Ferryho “televízny” album produkoval Rhett Davies, ktorý bol aj pri tých najlepších momentoch majstrovej kariéry - produkoval mu napr. albumy Mamouna či Boys and Girls. Práve z druhého menovaného prerobil titulnú skladbu aj na album Bitter-Sweet a soundtrack Babylon Berlin.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame