Kultový album_FM: Talk Talk – Spirit of Eden

Kultový album_FM: Talk Talk – Spirit of Eden

Štvrtý album britskej skupiny Talk Talk – Spirit of Eden vyšiel v septembri 1988. Talk Talk sa na ňom vydali nečakaným smerom a prekvapili fanúšikov aj novinárov. Po tridsiatich rokoch je jasné, že ním predbehli dobu.

Kultový album Talk Talk Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spirit of Eden dostal v dobovej tlači prívlastok, že je to presný návod ako spoľahlivo spáchať komerčnú samovraždu. Talk Talk spravili niečo, čo niekto v rozbehnutej kariére s množstvom hitov spraví len málokedy – len raz za život, z pohľadu hudobnej histórie raz za desať rokov.

Spirit of Eden sa v čase svojho vydania nestretol s pochopením. Kvality tohto albumu sa však ukazujú postupujúcim vekom. Umelecké vykročenie kapely je unikátne, neberie ohľad na poslucháčov, ani na rozhlasových dídžejov. Dopadlo to naozaj dobre a originálne.

Talk Talk sú v tomto období „muzikantskou kapelou“ , ako David Sylvian alebo Scott Walker. Muzikantskou preto, lebo iba muzikanti vedia naplno oceniť všetko to, čo sa v ich hudbe nenápadne deje.

Mark Hollis  v jednom rozhovore tesne pred záverom kariéry Talk Talk rozprával o tom, čo podľa neho do hudby patrí a čo nie: netreba sa v hudbe báť neísť na maximum, pracovať s tichom a chvením medzi notami. Na to všetko mnohí prišli až oveľa neskôr, keďže v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch bol v móde skôr maximalizmus a prebiehali súboje, kto bude hlučnejší a kto toho umiestni do nahrávky viac. V hudbe Talk Talk je vzduch, priestor na sóla, motívy aj texty.

Na albume hosťovali hráč na kontrabas Danny Thompson, perkusionista Martin Ditchham, huslita Nigel Kennedy.

Talk Talk dodnes inšpirujú albumom Spirit of Eden a Laughing Stock. Po ňom sa kapela rozpadla, lebo dosiahli všetko, čo chceli, a nechceli sa opakovať.

K odkazu Talk Talk sa hlási žáner post-rock. Spirit of Eden môžeme považovať za prvý post-rockový album. Ten vyšiel v časoch, kedy o post-rocku ešte nikto nechyroval. Hlásia sa k nemu Low, Radiohead, Doves a mnoho ďalších.

Škoda pre slovenskú hudobnú scénu, že tak, ako mnoho iných albumov z minulosti, aj tento je medzi domácimi hudobníkmi dosť neznámy vďaka našej izolácii v minulom režime. Na to, aby sme tieto albumy vyniesli na svetlo sveta, máme aj túto rubriku.


Pripravili: Daniel Baláž a Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame