Album týždňa: Serpentwithfeet – Soil

Album týždňa: Serpentwithfeet – Soil

Pokiaľ ide o albumy, máme obdobie Kanye Westa. Po tom, aké single vypúšťal v posledných mesiacoch, sú jeho albumové novinky príjemným prekvapením. Sólový Ye obsahuje aj skladby, ktoré nie sú len úletom, spoločný projekt s Kid Cudym Kids See Ghosts je zvukovo bohatý a vzrušujúci a nemá sa za čo hanbiť ani Nasir, Nasov nový album, ktorý kompletne produkoval práve Kanye. Všetko fajn, ale naším aktuálnym albumom týždňa je Soil od Američana Serpentwithfeet.

Ak sa pýtate, čím je výnimočný Serpentwithfeet, netreba vôbec odpovedať. Stačí, ak si pustíte ktorúkoľvek zo skladieb. Atmosféra, ktorú dokáže vyrobiť, pohlcuje v prvých sekundách. Ja to nazývam atmosférou Ghostpoeta. Navyše, Serpentwithfeet má v sebe aj vokálnosť Jamesa Blakea, slobodu Benjamina Clementinea či bizarnosť Die Antwoord. Potetovaný, popiercingovaný, doobliekaný, fascinovaný smrťou už od útleho detstva, ale zato so zbierkou hračiek, vrátane bábik.

Serpentwithfeet je 29-ročný Američan z Baltimoru, ktorého ste si prvýkrát mnohli všimnúť pred dvomi rokmi, keď vydal debutové EP Blisters. V tom čase ho chválili mnohí, napríklad aj Björk. Tá v jednom rozhovore spomenula aj príhodu, ktorá sa stala krátko po ich zoznámení. Serpentwithfeet ju vzal do kostola v Brooklyne a ona, celý život agnostička, do niekoľkých minút nahlas spievala skladby, ktoré predtým vôbec nepoznala. Nakoniec si ho pozvala aj na remixovú spoluprácu k albumu Utopia. Serpentwithfeet dokáže strhnúť. A okrem svojej charizmy má aj dostatok rôznorodých skúseností. Kým vzdelanie venoval klasickej hudbe a jazzovému spevu, jeho sebahľadanie sa motalo okolo nu-soulu, gothic rocku či opery. Napokon sa vrátil k tomu, k čomu mal od destva najbližšie – ku gospelu.

Možno málokto by si spájal gospel s erotikou. Serpentwithfeet však tvrdí, že mnohé gospelové skladby také sú. Sú totiž o láske k Ježišovi, mužovi, pričom sám takúto lásku prežíva. Aj jeho debutový album Soil je najmä o láske medzi mužom a mužom. Nájdeme tu skladby o túžbe, o rozchode, ale aj o odtlačkoch, ktoré na nás zanechávajú jednotlivé vzťahy. Serpentwithfeet využíva gospel na to, aby spieval o láske k mužovi podobne, ako v kostole spieval o láske k Bohu.

Napriek výraznému vplyvu gospelu nemožno povedať, že Soil je gospelový album. V skutočnosti je zmesou všeličoho iného, čo v súčasnosti fičí. S hudobnou stránkou vypomohol aj Paul Epworth, známy ako producent Adele, či Clams Casino, známy svojimi prácami pre Asap Rockyho. Najdôležitejší element je však sám Serpentwithfeet. Nielen ako producent, ktorý určuje smer, ale aj ako spevák, ktorého hlas je ďalším, veľmi dôležitým nástrojom. Mám rada albumy, na ktorých je vokál dostatočne výrazný. A nie tým klasickým, ukričaným spôsobom, ale práve takýmto – charizmatickým a atmosférotvorným. A to, aký je Serpentwithfeet osobitý po ľudskej stránke, je len akýmsi bonusom. Alebo ak chcete, ďalšou dávkou detailov jedného obzvlášť mozaikového obrazu.


Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame