Kultový album_FM: Massive Attack – Mezzanine

Kultový album_FM: Massive Attack – Mezzanine

20 apríla 1998 vyšiel jeden z najlepších albumov deväťdesiatych rokov. Ak toto čítate, určite máte z neho aspoň jednu obľúbenú vec. Mezzanine nezostarol, dodnes inšpiruje a dá sa bez obáv počúvať aj po dvadsiatich rokoch.

Kultový album: Massive Attack – Mezzanine Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Massive Attack pochádzajú z Bristolu. Bristol je hudobne veľmi bohaté mesto. V prvej polovici deväťdesiatych rokov sa tu darilo triphopu, temnému a psychedelickému žánru. V jednom meste vedľa seba fungovali Portishead a Massive Attack. Nikdy si neprekážali, nikdy nesúperili. Nemali to vo svojej povahe a nie je to ani v povahe ich hudby. Ak sa však podarilo niekomu tretím albumom vyhrať, boli to Massive Attack s Mezzaninom.

V prípade Mezzaninu slúži triphop iba na veľmi hrubú orientáciu, Massive Attack nikdy neboli kapela konrétnych žánrov. Mali radi dub, funk a hip-hop. Dokázali umne samplovať, skladať silné piesne a vyrobiť nadčasový zvuk. Na druhej strane je Mezzanine bezútešný, mrazivý a ťaživý. Ale jeho temnota je ušľachtilá a povznášajúca.

Vokály obstarali opäť Robert Del Naya a Daddy G. Čo Massive Attack vždy vedeli, bolo vybrať si hosťujúcich spevákov. Na Mezzanine si pozvali Horaca Andyho, ale hlavne Lis Fraser, vtedy čerstvo rozídenú so svojou dlhoročnou kapelou Cocteau Twins.


Massive Attack si stále držia formu, aj keď vydávajú už len zriedka. Mezzanine sa im však už nepodarilo prekonať.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame