Album týždňa: Gwenno – Le Kov

Album týždňa: Gwenno – Le Kov

S jarou sa naplno prebúdza aj hudobný biznis – toľko súčasne vychádzajúcich albumov relevatntných z pohľadu Rádia_FM sme tu nemali už dlho: Albert Hammond Jr, Lucy Dacus, Fischerspooner, David Byrne, Moby, Superorganism, Tracey Thorn, Suuns, a to sme ešte stále neskončili, pretože nám ostal možno najzaujímavejší – v poradí druhý album Gwenno – Le Kov.

10-piesňovú novinku nahrala speváčka a niekdajšia členka The Pipettes, ktorých sme videli aj na Slovensku, Gwenno Meredid Saunders spolu so svojím životným partnerom Rhysom Edwardsom, známym tiež pod pseudonymom Jakokoyak. S nahrávaním im pomohol aj ďalší Rhys ostrovid – Gruff Rhys, niekdajší člen Super Furry Animals.

Svoj debutový album nahrala Gwenno Saunders vo welštine a ak sa čudujete, akou zvláštnou rečou, pripomínajúcou polovymyslený jazyk škótskych Cocteau Twins to Gwenno spieva na novinke, vedzte, že ide o cornish, čiže cornwallský dialekt. Väčšinou je ukotvený skôr v miestnej folkovej hudbe, world music a tradicionále. O to zvláštnejšie pôsobí v magickej, moderne a inteligentne zaranžovanej zmesi dream popu, gotiky, elektroniky, popového šansónu a krautrocku.

Romantika aj anti-brexit, psychedélia, ktorá hľadí do minulosti a zároveň znie novo a sviežo, množstvo drobných nápadov a zvukové bohatstvo. Ale najmä melódie, ku ktorým sa radi vrátite.

Zopár priamych či nepriamych odkazov na slávnejších predchodcov na albume nájdeme – ale sú to súvislosti nanajvýš sympatické, keď Gwenno znie sem-tam ako Broadcast, zavše ako Stereolab, väčšinu času ale trávime v spoločnosti Gwenno.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame