Album týždňa: Mosquitos – Mexican Dust

Album týždňa: Mosquitos – Mexican Dust

Americká skupina Mosquitos by sa pri troche dobrej vôle dala zaradiť aj medzi etno kapely, aspoň čo sa týka základných faktov jej existencie – jednu tretinu tohto tria totiž tvorí brazílska speváčka Juju Stulbach, ktorá časť piesní spieva v brazílskej portugalčine. Kapela oficiálne pôsobila niekoľko rokov v New Yorku, ale Juju a jej hudobný aj životný partner Chris Wood si postavili dom v mexickom štáte Oaxaca a ich štvrtý album Mexican Dust vyšiel na kalifornskom labeli Six Degrees. Nič to ale nemení na veci, že v tomto prípade ide skôr o šťastné spojenie bossanovy, indie popu a retra než o „skutočnú“ world music.

A ako vlastne Mosquitos vznikli? Multiinštrumentalista a skladateľ Chris Root, rodák z Filadelfie, sa s Brazílčankou Juju stretol v New Yorku, prvé pesničky nahrali v Brazílii a neskôr ich Chris dotvoril v newyorskom štúdiu s pomocou klávesistu Jona Marshalla Smitha. Prvé tri albumy vyšli v rokoch 2003 – 2006 a volali sa Mosquitos, Sunshine Barato a III. Pomedzi to sa Chris venoval aj svojmu ďašiemu projektu, kapele A.M. Sixty, ktorá bola úspešná viac vo Veľkej Británii ako v USA. Štvrtý album vychádza po viac ako desaťročnej pauze, počas ktorej sa Jon presťahoval do Severnej Karolíny, zatiaľ čo Chris a Juju sa usadili v prímorskom letovisku Puerto Escondido v štáte Oaxaca, kde majú aj svoje nahrávacie štúdio. Tu pomaličky rátali dni, ktoré zostávajú do ich novej nahrávky.

Dôležitým mužom pri prípravách nového albumu sa stal producent a multiinštrumentalista Michael Leonhart, bývalý člen kapely Steely Dan, ktorý nahrával s takými interpretmi ako A Tribe Called Quest, Yoko Ono či s bizarnou dvojicou Mark Ronson a Bruno Mars na albume Uptown Funk. On dal pesničkám, ktoré si Chris, Jon a Juju posielali mailami medzi Severnou Karolínou a Mexikom, výsledný tvar a prispel aj množstvom nástrojov, medzi inými aj dychmi, eletrickým sitárom či gitarkou cavaquinho. Skladby nie sú po textovej stránke žiadnymi básnickými skvostami, no nechýba im nálada a atmosféra, ktorá nostalgicky pripomína tie lepšie časy v histórii pop music, doplnená o nadhľad a sebairóniu typickú pre človeka 21. storočia.

Ak by bolo potrebné tvorbu Mosquitos vyjadriť jedným slovom, tak to bude najskôr „elegancia“. Všetky hudobné prvky, ktoré sa na albume objavia, sú použité striedmo, ale funkčne. Namiesto skutočnej Brazílie je tu „brazílsky pocit“, namiesto brutálneho popu len taký ľahký popík a namiesto zvukových experimentov umné zvukové ozdoby. Celé to pripomína skôr pohľadnicu z dovolenky ako skutočnú dovolenku, ale čo môže byť zlé na tom zobrať si do rúk pohľadnicu z letoviska, ľahnúť si do vane a predstavovať si, že ste skutočne tam (Island in the Bathtub)?

Hoci album Mexican Dust príjemne lavíruje medzi žánrami, či skôr na ich hraniciach, kľúčová nie je prvá, ale druhá časť jeho názvu. Sám Chris Wood sa k novému albumu vyjadril, že najhlavnejším slovom je v tomto prípade „prach“. Lebo aj keď sa on a speváčka Juju usadili v Mexiku, stále kočujú z miesta na miesto, či je to Brazília, New York alebo Oaxaca, a nikde nemajú skutočný domov, nikde doteraz nezapustili skutočné korene, nikde sa nestihol usadiť prach na ich kufroch a puzdrách s hudobnými nástrojmi. „Skutočné korene sú v srdci“, tvrdí Chris.

Takže aby sme to zhrnuli – Mexican Dust od Mosquitos neprináša žiadne zvukové experimenty, ale vtipne a vkusne zaranžované poctivé pesničky – nájdete ich tu dokopy jedenásť, a k tomu ako bonus inštrumentálku, ktorá dala názov celému albumu. Asi najviac sa členovia kapely „odviazali“ pri nahrávaní skladby Into The Drain, ktorá pôsobí tak trochu ako spomalený brazílsky karneval odohrávajúci sa vo dvojici nad ránom niekde v záhradnom skleníku.

A Hoci Chris Root tvrdí, že zatiaľ nikde nenašiel poriadne korene, zdá sa, že Juju Stulbach s ním nesúhlasí, minimálne v úvodnej pesničke albumu s názvom This Town, ktorá je zjavne venovaná New Yorku a jeho rušným uliciam a ešte rušnejším nočným klubom, kde je šanca zaujať aj takouto muzikou. Doprajme teda „moskytom“ nevyčerpateľnú inšpiráciu, či už brazílskou bossanovou, mexickým vidiekom alebo megalopolisom, ako je New York, a poriadne dlhú a úspešnú šnúru k novému albumu.


Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame