Album týždňa: Steven Wilson - To The Bone

Album týždňa: Steven Wilson - To The Bone

Na piatom štúdiovom albume zachytáva bývalý člen slávnych Porcupine Tree a nemenej úspešný sólový umelec svoju víziu popovej hudby. Pop music, ktorá je síce prístupná a chytľavá, no na druhej strane v istom momente od poslucháča vyžaduje aj vnímanie istej umeleckej hĺbky, vkus a prehľad.

Ako sám Steven Wilson hovorí, pop môže mať rôzne formy a podoby a pre neho sú pop napríklad The Beatles, Depeche Mode, Abba, Kate Bush alebo Talk Talk. Na svojej najnovšej nahrávke To The Bone ide k tomuto vnímaniu popovej hudby skutočne až na kosť. Z celej, bez štrnásť sekúnd hodinovej nahrávky, je skutočne cítiť, ako veľmi sa Steven Wilson chce odpútať od príliš technického a prešpekulovaného sveta progresívnej rockovej či metalovej hudby. Sveta, v ktorom vládnu Joe Satriani, Steve Vai alebo Dream Theater.

To The Bone je album, na ktorom sa veci zjednodušujú, sú priamočiare, jasné a chytľavé, miestami možno až v miere, na akú sme pri Wilsonovi neboli až tak zvyknutí. Ako on sám hovorí, novinkou sa snaží osloviť aj ľudí, ktorí o jeho tvorbe doteraz možno ani netušili. Jasným potvrdením Wilsonových ambícií osloviť aj poslucháčsku základňu mimo svojej doterajšej fanúšikovskej obce je určite aj nedávne účinkovanie na obrazovkách ranného vysielania nemeckej ZDF naboso, s akustickou gitarou a hlavne so skvelou Ninet Tayeb.

Izrealská speváčka a skladateľka dodáva novému albumu veľmi zaujímavý, ženský, emotívny rozmer nie náhodou Steven Wilson tvrdí, že dva albumy z 80. rokov, ktoré majú na jeho novinku najväčší vplyv, nahrali Peter Gabriel a práve Kate Bush. Úžasný hlas Ninet Tayeb sa dá počuť hneď v šiestich skladbách, najvýraznejší je v kúsku s názvom Pariah. A keď sa už rozprávame o ženských elementoch v novej Wilsonovej hudbe, v jednej skladbe na albume účinkuje aj švajčiarska speváčka a skladateľka Sophie Hunger veľmi dobre známa aj z nášho vysielania či koncertov na Slovensku.

Na albume To The Bone je veľmi výrazná aj slovenská hudobná stopa. Inšpiratívny experimentálny gitarista David Kollar zvečnil svoje umenie v dvoch naozaj komplexných a silných kompozíciách Song Of I a v takmer desaťminútovej Detonation. S referenciami od bubeníckeho velikána menom Pat Mastelotto, predovšetkým však vďaka vlastným schopnostiam a kreatívnosti, dokázal u Stevena Wilsona zabodovať natoľko, že okrem dvoch skladieb na novom albume sa prepracoval až do najužšieho výberu gitaristov na blížiace sa koncertné šnúry. Táto možnosť nevyšla naozaj v poslednej chvíli, Steven uprednostnil lokálneho, anglického spoluhráča, s ktorým už má osobné skúsenosti; podľa jeho vlastných slov sa však teší na ďalšiu spoluprácu s prešovským gitaristom vo veľmi blízkej budúcnosti.

Steven Wilson nahral album, ktorý je v jeho doterajšej tvorbe najchytľavejší, najpriamočiarejší a skutočne popovo najsenzibilnejší. Nechýba mu však typická wilsonovská hĺbka, veľmi premyslené aranžmány a naozajstné inštrumentálne majstrovstvo. Muzikantské zručnosti sa tu ale nijako nepredvádzajú, účelne a vkusne slúžia samotným skladbám.

Wilson opäť s prehľadom dokázal to, o čo mu s každou novou nahrávkou ide nechce sa opakovať, nikdy a za žiadnych okolností. Výsledná podoba jeho súčasnej umeleckej výpovede mu v tomto jednoznačne dáva za pravdu. A hudobné kritiky od odborníkov i fanúšikov vlastne tiež aktuálne sa pohybujú na úrovni 78 bodov zo stovky možných. Progresívny pop od britského multiinštrumentalistu slávi v roku 2017 úspechy.

Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame