Album týždňa: Gorillaz - Humanz

Album týždňa: Gorillaz - Humanz

Po vydaní albumu The Fall z roku 2011 sa hovorilo, že nadobro skončili. Členovia kapely Damon Albarn a Jamie Hewlett sa vraj tak rozhádali, že ich ďalšie fungovanie by nebolo možné. Hovorcovia kapely však nakoniec tieto klebety vyvrátili a po pár rokoch sú tu Gorillaz s albumom Humanz. Prvý nápad spraviť ďalší album kapely, postavenej na kreslených postavičkách, vraj prišiel už v roku 2014 – na párty po koncerte Damona Albarna. Rozhovor trochu pripitej dvojice Albarn a Hewlett bol stručný. Hewlett položil Albarnovi otázku, či spravia ďalší album. On povedal dobre. A tak sa začal rodiť album Humanz. Gorillaz sa už na predošlých nahrávkach nechávali inšpirovať aktuálnym dianím vo svete a inak to nie je ani na novinke Humanz. Aj keď nejde o žiadny politický album, je to odpoveď na to, čo sa vo svete momentálne deje.

Na novom albume Gorillaz dostáva veľký priestor fantázia a predstavivosť členov kapely. Ako sci-fi im však ešte v rokoch 2015 a 2016, teda počas prvých nahrávacích sessions, pripadala predstava, že by sa Donal Trump mohol stať novým americkým prezidentom. Nakoniec sa to, z čoho si robili počas nahrávania žarty, ukázalo ako realita. A tak Gorillaz nahrali album, ktorý je soundtrackom či party albumom k apokalypse, ktorá vo svete nastáva po vláde nového amerického prezidenta. „Na albume nenájdete žiadny priamy odkaz na Donalda Trumpa. Ak sa niečo také objavilo, vyhodil som to. Nechcem, aby ten človek získaval ešte väčšiu slávu, ako má momentálne. Nezaslúži si to,“ uviedol k novinke Humanz Damon Albarn.

Morrissey či Sade – to boli mená, ktoré sa Damon Albarn snažil na novinku Humanz dotiahnuť. Nevyšlo to. Prispeli však mnohí ďalší. So skladbami na piatom albume im pomáhali Popcaan, De La Soul, Grace Jones, Jenny Beth zo Savages, Benjamine Clementine, Kelela, Danny Brown či Vince Staples. Posledných dvoch spomínaných si na albume dokonca vyžiadala 17-ročná dcéra Damona Albarna, ktorú chcel týmto výberom zaujať. Nahrávanie prebiehalo hneď na niekoľkých miestach – v Londýne, New Yorku, Paríži, Chicagu či na Jamaice. Na nahrávanie albumu, ktorého vydaniu predchádzalo až päť singlov, dohliadali The Twilite Tone a nigerijský bubeník Remi Kabaka.

Aj keď najviac sa pod nový album Gorillaz podpísali udalosti, ktoré sa počas uplynulých rokov vo svete udiali, už je známa aj hudobná inšpirácia. Damon Albarn, ktorý chcel s Gorillaz nahrať party album, sa počas udeľovania Ivor Novello Awards nechal počuť, že pod novým albumom Gorillaz sa výrazne podpísala tvorba kapely Simple Minds. „Keď som robil na nových Gorillaz, tak som počúval skladbu Promised You A Miracle. Dostala ma a dostala všetkých, ktorým som ju počas prác na albume púšťal. Niektorí o Simple Minds ani nepočuli, no hneď ich dostali,“ uviedol Damon Albarn. Spôsob práce na nových skladbách zvolil Damon Albarn podobný ako na predchodcovi The Fall z roku 2010. Demá vznikali v jeho iPade vďaka istej aplikácii.

Gorillaz sú americkou záležitosťou a album Humanz je albumom o Amerike. Tak sa k novej štúdiovke projektu Gorillaz vyjadril samotný Albarn, ktorý od začiatku vedel, že chce spraviť dynamický a rýchly album. „Ak by nebola Amerika, neboli by žiadni Gorillaz. Neviem si predstaviť žiadne iné miesto na zemi, odkiaľ by mohli Gorillaz prísť. Boh žehnaj Amerike.“ Na ďalší album Gorillaz možno nebudeme čakať tak dlho. Ako sa totiž Damon Albarn nechal počuť, v zálohe má ďalších 40 – 45 skladieb. Spevák Blur sa však počas najbližších mesiacov chystá oživiť aj ďalší bočný projekt The Good, The Bad and the Queen, v ktorom okrem neho pôsobia aj členovia kapiel The Verve či The Clash.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame