Album týždňa: Dutch Uncles - Big Balloon

Album týždňa: Dutch Uncles - Big Balloon

Na scéne sú len osem rokov, ale stihli vydať už päť albumov. Dutch Uncles rozhodne patria medzi kapely, ktoré baví vydávať jednu štúdiovku za druhou, no nikdy to nie je na úkor kvality. Aj keď sami priznávajú, že predošlý album Oh Shudder vnímajú s odstupom času ako album, ktorý spravili hlavne preto, aby finančne prežili. Nahrávku Big Balloon však spravili z celkom iných dôvodov. Potrebovali spraviť dobrý album. „Big Balloon bol našou šancou to napraviť. Bola to úľava, že sme vôbec ešte dostali šancu nahrať album. Hudobný biznis je hra, v ktorej už často druhú šancu nedostanete,“ uviedli Dutch Uncles.

Britskí Dutch Uncles môžu na niekoho pôsobiť ako továreň na albumy. Od roku 2009 nám pravidelne každé dva roky ponúknu jednu štúdiovú nahrávku. Keď skončíme s jedným albumom, sme pripravení spraviť ďalší. Máme obrovské šťastie v tom, že máme skvelú predstavivosť a tak si album dokážeme veľmi rýchlo vyskladať v našich hlavách. Robin napríklad nosí kompletné skladby. To celý proces ešte urýchľuje a nemusíme bojovať s tým, že sa zasekneme v polovici,“ uviedli Dutch Uncles. Už pred vydaním nahrávky Big Ballon nám sľubovali, že nové sklaby budú surovšie a hlučnejšie. Hudobné inšpirácie hľadali v tvorbe Kate Bush či Davida Bowieho.

Dutch Uncles si pri nahrávaní vystačia sami, nepotrebujú striedať slávnych producentov. Hoci nedávno sa ich zostava oslabila, od kapely odišiel gitarista Daniel Spedding. Dutch Uncles to však paradoxne nakoplo k tomu, aby spravil svoj doposiaľ najgitarovejší album. Ich piata štúdiovka by sa tak mohla páčiť predovšetkým fanúšikom, ktorí si obľúbili ich rovnomenný debut z roku 2009. Povedali sme si, že budeme opäť poriadnou kapelou. Snažili sme sa nahrávať s rovnakou energiou, s akou hrajú naši obľúbenci The Strokes, XTC alebo Interpol,“ uviedol frontman Dutch Uncles Duncan Wallis.

Zatiaľ čo väčšina kapiel sa snaží nahrávať konceptuálne albumy, ktoré budú držať pokope, Dutch Uncles zvolili na februárovej novinke Big Balloon celkom inú cestu. Nechceme sa zaseknúť na jednom mieste. Chceli sme spraviť desať skladieb, ktoré budú stáť samé za seba. Niekoľkokrát sme menili tracklist, no napriek tomu fungovali,“ uviedol Duncan Wallis pre narcmagazine.com. Inšpiráciu pre skladby hľadali predovšetkým vo svojich vlastných životoch, jedna skladba dokonca vznikla po skúsenosti ich speváka s aplikáciou Tinder. Používal som ju asi týždeň a skončil som v depresii. Nemôžete predsa niekoho posudzovať len na základe fotky. To nie je fér. Je to ako keby boli ľudia pečenými kurčaťami. Ak tam niekoho hodnotíte, skončíte doma s kurčaťom,“ uviedol frontman Dutch Uncles.

Album číslo päť robili Dutch Uncles s cieľom, aby dobre fungoval aj na koncertoch. Nechceli skončiť s nahrávkou, z ktorej na pódiu zafungujú len tri či štyri skladby. Dôvod, prečo album Big Balloon vznikol, však možno prekvapí. Ostatných pár rokov mali Dutch Uncles pocit, že klopú stále na tie isté dvere a otvárajú stále tie isté krabice. Vedeli, že to potrebujú zmeniť. Nakopla ich aj počiatočná frustrácia po odchode gitaristu Daniela Speddinga. Nechceli sme, aby mali ľudia pocit, že je to náš koniec, a aj to bol dôvod, aby sme nahrali piaty album. Možno trochu bizarný dôvod, ale tak to bolo,“ prezradil Duncan Wallis. Dutch Uncles personálne zmeny prežili a už teraz sú pripravení nahrať šiesty album.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame