Album týždňa: Kid Koala / Emiliana Torrini – Music to draw to: Satellite

Album týždňa: Kid Koala / Emiliana Torrini – Music to draw to: Satellite

Obaja patria vo svojich fachoch ku špičke: on je jedným z najlepších turntablistov sveta, ona nekorunovanou kráľovnou islandského subtílneho popu. Pred rokmi sa spolu stretli pri nahrávaní soundtracku, spoluprácu teraz dovŕšili regulárnym albumom, ktorý zrejme najvýstižnejšie charakterizuje pojem ambientný pop. Album týždňa_FM tentoraz pre nás majú Kid Koala a Emiliana Torrini.

Kid Koala, vlastným menom Eric San, dosiahol v turntablizme prakticky nedosiahnuteľnú úroveň a neexistuje, aby si toho nebol vedomí úplne každý, kto po roku 2000 prišiel s jeho platňami do styku. Áno, platňami – Kid Koala totiž nevystupoval len ako DJ, ale aj ako autor. V podstate preniesol intelektuálne plunderphonics do sveta beatov a hiphopu – manipuloval starými vinylmi a samplami, ako sa mu zachcelo – vždy objavne, úžasne a často aj veľmi vtipne. O jeho schopnostiach sa mohli presvedčiť nielen príslušníci patričných subkultúr či fanúšikovia labelu Ninja Tune, ale aj napr. návštevníci koncertov Bjork alebo Radiohead, na ktorých tento malý veľký chlapík vystúpil ako predskokan.

Na všetkých osemnástich skladbách sa podieľa len Kid Koala, Emiliana ich spieva len osem. Navyše, Kid Koala prispel aj textami. Celkovo je to teda viac jeho než jej dielo a prekvapujúcich momentov je tu hneď niekoľko. Music to draw to: Satellite akoby ani nebol albumom turntablistu, teda toho, kto umne a šikovne skrečuje a inak zaobchádza platňami, a ešte aj dobrými či inak zaujímavými. Tentoraz ide o nové, originálne piesne a fakt, že Kid Koala vie skladať a hrať aj na niečo iné než gramofón, je prvým, no nie posledným prekvapením albumu.

Music to draw to: Satellite nadväzuje na sériu Koalovych vystúpení v kanadskom Montreale a inde, pri ktorých prezentoval svoje pokojnejšie, pomalšie ja, zväčša celkom bez bicích a rytmov. Hudobne si Koala ešte nepočína ako plnokrvný autor, veľakrát sa nechá uniesť samotným zvukom syntetizéra či efektu, príp. doň ponorí text a Emilianin hlas, ale môžeme skutočne vytknúť niekomu, kto tvorí hudbu pre skicovanie, že aj piesne jeho samotného pripomínajú skice?

„Tento album neobsahuje žiadne sample cudzej hudby, všetko, čo počujete, hráme my,“ mohol by pokojne nalepiť na svoju albumovú novinku Kid Koala, a bolo by to naozaj zvláštne. Človek, ktorý celý doterajší profesionálny život zasvätil manipulácii umenia niekoho iného, sa teraz sám postavil pred prázdne plátno a pustil sa do práce. Na prvý pokus sľubné. A kiežby len prvá lastovička.

Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame