(Ne)súď podľa obalu - Placebo

(Ne)súď podľa obalu - Placebo

Dnes sa v rámci seriálu (Ne)súď podľa obalu pozrieme na vizuál debutového albumu kapely Placebo. Kto je chlapec v červenej mikine a prečo zvažoval, že dá kapelu na súd prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu - Placebo Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V roku 1996, dva roky po založení kapely, vydáva britská alternatívna rocková kapela Placebo svoj debutový album. V Spojenom kráľovstve akurát kraľuje hudobným rebríčkom britpop, a tak sa ich debut, silne ovplyvnený zvukom Sonic Youth a Depeche Mode, nedá prehliadnuť. A prehliadnuť sa nedá ani jeho vizuál.

Na obal LPčka, ktoré kapela pomenovala jednoducho Placebo, sa dostal 12 ročný blonďatý chlapček David Fox. V obrovskej červenej flísovej mikine ho stojaceho pred tyrkysovým plotom odfotil jeho bratranec, fotograf Saul Fletcher. Pôvodne Fletcher fotografiu chlapca vyhotovil len sám pre seba, no po niekoľkých týždňoch Davidovi zavolal s informáciou, že bude na obale albumu.

V roku 2012 si David zaspomínal, že keď prišla jeho mama domov s CDčkom, bol ohromený a prišlo mu to super. No ako album naberal na popularite, stále viac čelil šikane zo strany spolužiakov. Dôvodom bola jeho grimasa na fotografii - dlane má totiž položené tak, že nimi ťahá očné viečka smerom nadol, pričom má pootvorené ústa. Výraz je akoby zmesou frustrácie a nechuti. Spolužiakom dospievajúceho Davida to však prišlo ako dostatočne dobrá zámienka na to, aby si z neho uťahovali. Slovné urážky prešli až do fyzického násilia, a aby sa tomu David vyhol, často prechádzal z jednej školy na druhú.

Traumy z detstva nakoniec vyvrcholili tak, že David začal zvažovať, že dá celý prípad na súd s cieľom získať od kapely odškodnenie za roky utrpenia. Napokon však celá situácia utíchla a nie je úplne jasné, či sa členovia kapely rozhodli odškodniť ho mimosúdne alebo či sa Davidovi nakoniec podarilo prekonať svoj hnev. Keďže sa však v roku 2013 zúčastnil hudobnej diskusnej relácie Never Mind the Buzzcocks, kde na margo obalu dokázal aj zavtipkovať, snáď sa dá predpokladať tá druhá možnosť.

Debut kapely Placebo kritici prirovnávajú najmä ku kapelám prvej vlny post-punku ako New Order alebo The Cure. V Spojenom kráľovstve sa mu podarilo dosiahnuť 5. priečku v rámci UK Albums Chart a do rádiových rotácií sa dostalo až 5 singlov. Podľa frontmana Briana Molka sa kapela od začiatku snažila prinášať do hudby tabuizované témy ako psychické zdravie, závislosti či sexualita. A tak aj fotka, ktorá sa dostala na ich debutový album, akoby odrážala náladovosť ich textov. A zároveň tak trochu prorocky predpovedá frustráciu Davida Foxa, ktorú mi v teenagerských rokoch priniesla jeho nevyžiadaná popularita.

placebo 1.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame