(Ne)súď podľa obalu: Pink Floyd - Wish you were here

(Ne)súď podľa obalu: Pink Floyd - Wish you were here

Absencia a prázdno sú nosné témy, na ktorých sa dizajnéri z legendárneho grafického štúdia Hipgnosis rozhodli postaviť vizuál albumu Wish You Were Here od Pink Floyd. Ako to dopadlo a prečo sa na tvorbe obalu zúčastnili aj filmoví kaskadéri prezradí v ďalšom diele seriálu (Ne)súď podľa obalu Romana Grajcarová.

(Ne)súď pdľa obalu: Pink Floyd - Wish you were here Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vzniku obalu, na ktorom si podávajú ruku dvaja muži v obleku, pričom jeden z nich je v plameňoch, predchádzali dlhé diskusie medzi grafickým štúdiom a kapelou. Ako vysvetlil spoluzakladateľ štúdia Hipgnosis Storm Thorgerson, hudba na albume, analýza textov, hľadanie významov a rozhovory s členmi Pink Floyd o zmysle celej nahrávky viedli k jednému slovu: absencia. To sa rozhodli zhmotniť v geste podania ruky. Zdanlivo priateľské gesto je totiž podľa tvorcov obalu často prázdne, zbavené akéhokoľvek významu, pri ktorom ide len o obyčajnú spoločenskú konvenciu.

Aj prostredie, v ktorom fotografia vznikla, bolo vybraté v súlade s nosnou témou. Vysoké béžové budovy sú totiž súčasťou Warner Bros. filmových štúdií, teda miesta, kde nie je nič skutočné, kde všetko skutočné absentuje. A keď už sme pri filme, dvaja muži v oblekoch boli v skutočnosti filmoví kaskadéri. Kreatívci z Hipgnosis sa totiž do gesta podania rúk rozhodli vložiť ešte jeden element - oheň. Ten symbolizuje emocionálnu odťažitosť, ku ktorej sa ľudia uchyľujú zo strachu pred tým, aby sa nepopálili. Oranžové plamene, ktoré na fotografii vidíme, však nie sú žiaden fotošop. Kaskadéra Ronnieho Rondella totiž natreli ochrannou látkou a reálne zapálili. No aj napriek bezpečnostným opatreniam sa fotenie nevyhlo incidentu. Zväčšujúce sa plamene zrazu chytili aj Rondellovu bradu. Nasledovala záchranná akcia s pripravenou hasiacou penou, po ktorej kaskadér odmietol vo fotení pokračovať. Dvornému fotografovi Hipgnosis Aubreymu Powellovi sa však podarilo stihnúť 15 záberov, z ktorých dva skončili aj na obaloch albumov Wish You Were Here – fotografia s menšími plameňmi pre britský trh a s väčšími pre americký.

Prvok absencie je na obale albumu prítomný aj na zadnej strane, kde sa nachádza muž v čiernom obleku bez tváre, rúk a nôh. Jeho prítomnosť je tak akoby definovaná len prázdnym oblekom. A napokon, absencia obalu sa dostala aj na pulty predajní s platňami. Papierový obal totiž jeho tvorcovia zabalili do čierneho nepriehľadného igelitu, čím doslovne podčiarkli nosnú tému dizajnu. Gesto podania rúk sa však vo forme farebnej grafiky dostalo aj na igelit. Ide však o dve robotické ruky – odkaz na druhú skladbu na albume Welcome to the Machine.

Deviaty štúdiový album Wish You Were Here sa spolu s Dark Side of the Moon a The Wall radí do trojice najúspešnejších Pink Floyd albumov. Konceptuálne LP otvára aj zatvára cez 25 minút trvajúca pocta bývalému členovi Pink Floyd Sydovi Barettovi – skladba Shine On You Crazy Dimond. Aj keď Baretta na nahrávke nepočuť, práve jeho neprítomnosť definovala hudbu aj text albumu. Absencia Syda Baretta a prázdno, ktoré po ňom ostalo. Dizajnéri z ateliéru Hipgnosis to obalom, ktorý pre Pink Floyd navrhli, snáď ani nemohli vyjadriť trefnejšie.

‘Wish-You-Were-Here’-–-Pink-Floyd-cover-meaning.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame