(Ne)súď podľa obalu: Beatles - revolver

(Ne)súď podľa obalu: Beatles - revolver

V roku 1965 zazvonil nemeckému hudobníkovi a grafickému dizajnérovi Klausovi Voormannovi telefón. Na linke bol John Lennon. Najznámejšia kapela na svete vtedy pripravovala svoj siedmy štúdiový album Revolver a rozhodli sa s návrhom na dizajn obalu osloviť práve Voormana. O niekoľko rokov neskôr si dizajnér zaspomínal, že bol Lennonovým návrhom spočiatku tak zaskočený, že ho skoro odmietol. Našťastie sa tak nestalo a svet tak spoznal vizuál, ktorý sa dodnes považuje za najlepší z obal z celej Beatles diskografie. Viac prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Beatles - revolver Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Album Revolver sa považuje za obrat v tvorbe Beatles a začiatok ich psychedelického obdobia. Texty skladieb odrážajú ich rastúci záujem o východnú filozofiu, avantgardu ale aj omamné látky. Na albume okrem klasickej gitary, basy a bicích zaznie aj citara či indické perkusie tabla. Bolo prirodzené, že kapela chcela tento psychedelicko-orientálny zvuk pretaviť do vizuálu albumu. A dizajnérovi Klausovi Voormannovi sa to aj skutočne podarilo.

Voormann sa pri vytváraní grafiky na obale Revolver inšpiroval najmä populárnymi čiernobielymi kresbami z druhej polovice 19. storočia. Vyznačovala ich jasná línia, ornamentálnosť a štylizovanosť a vychádzali z estetiky tradičnej japonskej drevorezby. Tieto princípy Voormann využil aj pri obale albumu Revolver. Nachádzajú sa na ňom čiernobiele kreslené portréty všetkých štyroch členov Beatles, ktoré sú doplnené kolážou s ich čiernobielymi fotografiami.

Členovia Beatles prijali obal albumu Revolver s nadšením. Voormann dokonca za tento grafický dizajn získal cenu Grammy za najlepší obal hudobného albumu. Paradoxne mu však autorstvo tohto obalu nijak nepomohlo k bohatstvu - za dizajn dostal v roku 1966 od kapely 50 libier. V prepočte by síce dnes táto suma predstavovala okolo 1000 libier, no v porovnaní s tým, že album Revolver sa stal viackrát platinovým albumom a celkovo sa ho predalo niekoľko miliónov kusov, to skutočne nie je veľa. Ako však neskôr dizajnér Klaus Voormann priznal, to, že si ho Beatles vybrali, bola preňho pocta a obal albumu Revolver by navrhol aj zadarmo.

Revolver.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame