(Ne)súď podľa obalu: David Bowie - Diamond Dogs

(Ne)súď podľa obalu: David Bowie - Diamond Dogs

V dnešnom diele seriálu (Ne)súď podľa obalu sa kolegyňa Romana Grajcarová pozrie na vizuál albumu Diamond Dogs od Davida Bowieho.

(Ne)súď podľa obalu: David Bowie - Diamond Dogs Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pred tým, ako David Bowie začal skladať album Diamond Dogs, mal tento rebel z Anglicka úplne iný plán. Chcel totiž vytvoriť rockový muzikál inšpirovaný knihou 1984 od Georga Orwella. Nepodarilo sa mu však získať práva, no pár skladieb, ktoré odkazovali na román, už bolo hotových. Tie sa napokon objavili na jeho 8. štúdiovom albume, ktorý sa snáď ešte viac než orwellovskými textami do povedomia dostal extravagantným obalom.

Vízia bezútešného totalitarizmu na pozadí glam-rockovo ladenej dystópie - aj takto sa dá popísať album Diamond Dogs. Bol gýčový, temný a desivý. K dokonalosti už chýbal len rovnako ladený vizuál. Belgický umelec Guy Peellaert vyzeral pre túto prácu ako vynikajúca voľba. Jeho tvorba na pomedzí psychedelického umenia a pop-artu už stihla zaujať aj Micka Jaggera, ktorý si ho najal na vytvorenie obalu pre album It's Only Rock 'n Roll (but I like it). Keď sa o tom Bowie dozvedel, za Jaggerovým chrbtom ilustrátora nahovoril, aby pracoval aj na jeho obale. Peellaert súhlasil, a tak začal vznikať vizuál Diamond Dogs.

Aj keď na prednej strane obalu vidno len Bowieho nahú, vrchnú časť tela, čo na prvý pohľad nevyzerá až tak poburujúco, ak gatefold obal otvoríte, nájdete namiesto ľudských nôh psie. A to aj so psími genitáliami, ktoré boli predmetom veľkého škandálu v Spojených štátoch. Na väčšine obalov sú tak psie genitálie cenzurované, aj keď existuje zopár raritných exemplárov bez cenzúry, ktorých zberateľská cena sa vraj pohybuje okolo 9000$. Mimochodom, ak náhodou uvažujete, aké plemeno si Bowie vybral ako spodok svojho tela, tak išlo o nemeckú dogu.

Kontroverznosť obalu albumu, ako to už býva, bola pre belgického umelca obrovskou reklamou. Po jeho vydaní Guy Peelaert pracoval na viacerých zaujímavých zákazkách, medzi inými aj na plagáte ku kultovému filmu Taxikár od Martina Scorseseho.

Aj napriek počiatočným rozpačitým reakciám sa dnes album Diamond Dogs považuje za jeden z najvplyvnejších z Bowieho tvorby a predzvesť punkovej revolúcie polovice 70. rokov.

david-bowie-diamond-dogs-cover.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame