(Ne)súď podľa obalu: Massive Attack - Mezzanine

(Ne)súď podľa obalu: Massive Attack - Mezzanine

V dnešnom diele seriálu (Ne)súď podľa obalu sa pozrieme na album Mezzanine od Masive Attack. Viac prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Massive Attack - Mezzanine Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Po vydaní dvoch albumov začiatkom 90. rokov vystrelila britská trip-hopová kapela Massive Attack do hudobných výšin s ich tretím a najznámejším albumom Mezzanine z roku 1998. Ten sa dostal na prvé miesta rebríčkov viacerých krajín, vrátane Spojeného kráľovstva, Austrálie či Nového Zélandu. Pri tvorbe albumu bol zámer frontmana kapely Roberta Del Naju, prezývaného 3D, preskúmať temnejšiu audio-vizuálnu estetiku, čo sa napokon pretavilo tak do výsledného ladenia ako aj do vizuálu.

Počas príprav albumu Mezzanine začal byť 3D fascinovaný hmyzom. Dokonca neskôr priznal, že sa mu o hmyze a najmä pavúkoch aj snívalo. Všímal si ich tvary, štruktúru a rozmanité vzorce na povrchu tela. Ako výsledok tohto úžasu nad hmyzím svetom napokon padlo rozhodnutie, že hmyz sa dostane aj na obal albumu. Konkrétne sa tam so svojimi desivými hryzadlami dostal roháč.

Fotografiu roháča na obale albumu vyhotovil známy módny fotograf Nick Knight. Ten však začiatkom 90. rokov zavesil módnu fotografiu na klinec a začal pripravovať expozíciu s názvom Sila rastlín pre Prírodovedecké múzeum v Londýne. Práve v tomto múzeu vznikla aj najznámejšia fotografia roháča. Teda, vzniklo ich niekoľko a výsledný obrázok, ktorý sa dostal na obal albumu Mezannine, je kolážou viacerých fotiek. Mimochodom, na albume spolupracoval ako umelecký riaditeľ aj grafický dizajnér Tom Hingston, ktorý neskôr spolupracoval aj na ďalších vizuálnych projektoch Massive Attack.

K albumu Mezzanine sa viaže ešte jedno špecifikum. Nahrávka má svoje vlastné DNA, a to doslova. V roku 2018, na 20. výročie od vydania albumu, sa kapela rozhodla poprvýkrát v histórii zakódovať zvuk do syntetickej DNA. Album teda okrem digitálnej a analógovej verzie existuje aj vo forme biologickej informácie, ku ktorej sa skalní fanúšikovia Massive Attack môžu dostať v podobe spreja, ktorý obsahuje DNA vlákna so zakódovanu hudbou.

Mezzanine.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame