(Ne)súď podľa obalu: Radiohead - The Bends

(Ne)súď podľa obalu: Radiohead - The Bends

Pravdepodobne by pred rokom 1995 nikomu ani nenapadlo, že keď sa prepojí názov ochorenia, ktoré postihuje potápačov, železné pľúca a obrázok hlavy resuscitačnej figuríny, vznikne z toho jeden z najlepších albumov vôbec. Toto prepojenie, ktoré by svojou surreálnosťou mohlo poľahky konkurovať aj slávnemu výroku o náhodnom stretnutí šijacieho stroja a dáždnika na operačnom stole, má však na svedomí kapela Radiohead. Viac prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Radiohead - The Bends Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pár mesiacov po vydaní debutovej nahrávky Pablo Honey, poznačení megaúspechom singlu Creep, začali Radiohead pripravovať svoj druhý album, The Bends. Slovom „the bends“ sa v angličtine hovorovo označuje ochorenie, ktoré postihuje najmä potápačov a ktoré vzniká rýchlym poklesom tlaku, keď z hĺbky vystrelia ku hladine a ich telo sa nestihne prispôsobiť tlakovej zmene. Práve takéto rapídne vystrelenie ku hviezdam po vydaní debutu zažili aj Radiohead. Nazvať druhý album The Bends bola pre kapelu jednoznačná voľba, ktorá dokonalo popisuje, ako sa cítia neznámi hudobníci z ktorých sa z roka na rok stanú megahviezdy.

To, že sa Readiohead cítili značne pod tlakom, vystihuje aj prvý singel albumu, ktorý nesie názov My Iron Lung, v preklade „Moje železné pľúca“. Pojmom železné pľúca sa označuje zdravotnícka pomôcka, ktorá sa v minulosti využívala na podporu dýchania u pacientov, ktorým zlyhávali pľúca. Aj toto zariadenie zo začiatku 20. storočia využívalo na podporu dýchania striedanie tlaku a podtlaku, téma, ktorá rezonuje celým albumom. Kapela si tak zaumienila, že dá fotografiu železných pľúc na obal albumu.

So spoluprácou na obale oslovili umelca Stanleyho Donwooda, s ktorým bol Tom Yorke spolužiak na univerzite. Kapela si prenajala videokameru a spolu s Donwoodom sa vybrali do nemocnice, kde nahrávali všetko, čo im prišlo zaujímavé. Pôvodný nápad so železnými pľúcami však rýchlo zamietli, keď zistili, že prístroj nie je veľmi fotogenický. Zrazu však Donwooda zaujala miestnosť na precvičovanie prvej pomoci a práve tam našiel resuscitačnú figurínu, ktorú dnes pozná celý svet. Ako neskôr priznal, tvár figuríny ho oslovila svojim neobvyklým výrazom, ktorý akoby sa nachádzal na pomedzí agónie a extázy.

A ako vznikol rozmazaný efekt až s takpovediac podmorskou estetikou? Kapela totiž resuscitačnú figurínu neodfotila, ale nahrala na kameru. VHSku so záznamom potom prehrali na videu, stopli v danom momente a odfotili televíznu obrazovku. Následne fotografiu analógovo vyvolali, nascanovali do počítača a obal albumu The Bends bol na svete. Zvyšok príbehu je už história. Album The Bends sa opakovane umiestňuje v rebríčkoch najlepších albumov všetkých čias a jeho zvláštny, roztrasený vizuál položil základy všetkých nasledujúcich Radiohead obalov, ktoré odvtedy spája meno umelca Stenleyho Donwooda.

radiohead.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame