(Ne)súď podľa obalu: Nirvana - Nevermind

(Ne)súď podľa obalu: Nirvana - Nevermind

Štvormesačný nahé bábätko, ktoré pláva v bazéne a pred ním sa na rybárskom háčiku vo vode vznáša jednodolárová bankovka. Nevadí, že rodičia bábätka dostali za jeho fotografiu pôvodne zaplatené len 200 dolárov a nevadí ani to, že chlapček na obrázku neskôr priniesol celú vec na súd. Nevermind, najznámejší a najoslavovanejší počin Kurta Cobaina a jeho grungeovej partie, je jednoducho kultový album, ktorý sa do histórie zapísal tak svojim zvukom ako aj vizuálom. O tom, ako vznikol nápad dať na obal albumu bábätko vo vode, porozpráva Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Nirvana - Nevermind Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Aj keď by to asi mnohí netipovali, Kurt Cobain trávil svoj voľný čas aj pri pozeraní dokumentov o pôrodoch do vody. Tak vznikla myšlienka dať na obal rodiacu ženu. Asi však neprekvapí, že vedenie labelu, ktorý mal obal vydať, nápad okamžite zamietlo. Alternatívnym riešením bolo plávajúce bábätko. Zákazku na vyhotovenie obrázka dostal fotograf Kirk Weddle. Ten spravil niekoľko záberov a kapela napokon vybrala ten, na ktorom bolo štvormesačné bábo - chlapček Spencer Elden. Na obrázku však boli viditeľné aj chlapcove intímne partie, čo vedenie labelu pokladalo za možný problém v budúcnosti. A ako vieme, nemýlili sa. No Kurt Cobain neustúpil a tak sa fotografia predsa len dostala na obal.

Sme v roku 2021 a z bábätka na obale je 30 ročný chlap, ktorý podáva žalobu na súd proti Nirvane. Spencer Elden, ktorý má mimochodom cez celú hruď vytetovné slovo Nevermind, sa rozhodol argumentovať tým, že išlo o sexuálne zneužitie dieťaťa, ktoré mu spôsobilo celoživotnú škodu. Ako náhradu si od Nirvany pýtal 150 000 dolárov. Súd však celú žalobu zamietol a aj keď sa Spencer pokúsil prípad otvoriť ešte raz v roku 2022, v septembri minulého roka padol finálny verdikt. Spencer jednoducho čakal so žalobou pridlho a zároveň celý ten čas vedome profitoval zo svojho statusu Nirvana baby.

Nirvane sa so svojim druhým štúdiovým albumom podarilo pokoriť svetové hudobné rebríčky, získal tri Grammy a stal stal sa najlepším alternatívnym hudobným albumom. Začiatkom 90. rokov snáď nebolo dňa, kedy by ste zapli MTV a nevyskočil by na vás Kurt Cobain v pásikavom tričku a s gitarou zavesenou pomaly pri kolenách - vizuál, ktorý ide ruka v ruke s ich najznámejším hitom Smells Like Teen Spirit. Aj keď to možno spätne znie neuveriteľne, tak obrovský úspech albumu Nevermind nikto nečakal. Rozhodne teda nie rodičia Spencera Eldena, ktorý bude už navždy známy ako bábätko na obale albumu Nevermind.

nirvana nevermind.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame