(Ne)súď podľa obalu: Grace Jones - Nightclubbing

(Ne)súď podľa obalu: Grace Jones - Nightclubbing

V dnešnom diele seriálu (Ne)súď podľa obalu sa pozrieme na obal, ktorý postavil základy vizuálneho smerovania celej jednej dekády. Viac o obale albumu Nighclubbing od Grace Jones prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Grace Jones - Nightclubbing Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sme v New Yorku začiatkom 80. rokov, je polnoc. Mladá žena sa vykloní z okna jednej z newyorských výškových budov a z plných pľúc zakričí, že chce nový účes. Vie totiž, že legendárny vlasový stylista Christian Houtenbos, ktorý býva v tej istej budove ako ona, ešte nespí. A vie, že kaderník neodmietne a príde ju ostrihať aj o polnoci, pretože ona je Grace Jones. Takto nejak podľa magazínu NME prebiehala noc, kedy ikona jamajského pôvodu prišla k svojmu krátkemu, pánskemu strihu. Jej poznávacie znamenie - plocho zastrihnutý účes udrie do očí ako jedna z prvých vecí aj na obale albumu Nightclubbing.
Afroameričanka Grace Jones vydala svoj štvrtý štúdiový album v roku 1981. Viacerí kritici sa zhodli na tom, že Nightclubbing je pravdepodobne jej najlepší album. Zmesou rocku, funku, post-punku a reggae sa Jones podarilo odlíšiť od ostatnej produkcie 80. rokov a spolu so silným a nápaditým vizuálom zmenila svoj status zo speváčky na ikonu.

Za obalom albumu stojí avantgardný umelec a fotograf Jean-Paul Goude. S Grace Jones sa zoznámil na newyorskej klubovej scéne koncom 70. rokov, čím začal ich niekoľkoročný profesionálny ale aj romantický vzťah. Jeho kolorovaná fotografia na obale albumu Nightclubbing má názov Modro-čierna v čiernej na hnedej, čo odkazuje na podmanivú farebnú kompozíciu - modročierne nahé telo Grace Jones zabalené v pánskom čiernom saku na hnedom pozadí. Krátky strih vlasov a cigareta v ústach už len podčiarkuje Gracein androgýnny vzhľad, ktorý ovplyvnil ďalší vývoj estetiky 80. rokov.

Album Nightclubbing sa považuje za jedno z prvých zásadných prepojení módy, umenia a hudby. Jeho vizuálny odkaz rezonuje aj po viac ako 40 rokoch od vydania, a často sa pokladá za predchodcu estetického smerovania aj u takých mien ako Annie Lenox, Madonna či Bjork. Grace Jones a umelec Jean-Paul Goud spolu vytvorili revolučnú estetiku, ktorá nabúrala a spochybnila mnohé dovtedy platné predstavy o kráse, rode, čiernej pleti či sexualite. Aj vďaka tomu je obal albumu Nightclubbing dodnes považovaný za jeden z najlepších obalov všetkých čias.

grace jones.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame