(Ne)súď podľa obalu: The Strokes - Is This It

(Ne)súď podľa obalu: The Strokes - Is This It

Is This It. Debutové LP newyorskej kapely The Strokes, ktoré prekopalo piliere indie hudby a položilo základy zvuku, ktorý definoval nasledujúcu dekádu. 36 minútová nahrávka otvorila brány post-punk revivalovému hnutiu, no zároveň symbolicky uzavrela relatívne pokojné obdobie, ktoré New York prežíval pred 11. septembrom 2001. V USA totiž nahrávka Is This It vyšla dva týždne po tragickom útoku na dvojičky. Aj táto zhoda okolností však prispela k neskoršiemu ikonickému statusu albumu. No a v neposlednom rade k nemu prispel aj provokatívny obal, ktorý sa dnes pokladá za jeden z najlepších hudobných obalov vôbec. Romana Grajcarová prezradí viac.

(Ne)súď podľa obalu: The Strokes - Is This It Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zvodnú čiernobielu fotografiu nahého ženského pozadia odfoteného z bočnej strany, na ktorom je sugestívne položená ruka v čiernej koženej rukavici, by bolo v obchode s platňami určite náročné prehliadnuť. Teda jedine, že by ste si tú platňu išli kúpiť niekde v Spojených štátoch. Snáď by to ani neboli Američania, ak by ich obrázok newyorského fotografa Colina Lanea nepobúril. Na americkom vydaní albumu Is This It tak fanúšikovia nájdu psychedelickú fotografiu subatomárnej častice. Na prvý pohľad by ste však asi skôr tipovali, že ide o detail oranžovo-zelenej dekoratívnej maľby alebo secesnej grafiky. Tak či onak, aj keď je aj tento obal amerického vydania albumu esteticky pôsobivý, fanúšikovia The Strokes sa v drvivej väčšine zhodnú, že vizál s nahým pozadím s vami jednoducho zarezonuje viac.

A ako vznikla provokatívna čiernobiela fotka s latexovou rukavicou? Ako prezradil jej autor, fotograf Colin Lane, jeden večer sa rozhodol zachytiť svoju priateľku po tom, čo vyšla zo sprchy. V byte u seba našiel čiernu Chanel rukavicu, ktorú tam pravdepodobne zabudol niekto z predchádzajúcich fotení. Rukavicu použil ako rekvizitu a vzniklo asi 10 spontánnych záberov, z ktorých si Lane tie najlepšie vložil do svojho portfólia. Aj keď Lane priznal, že chcel jednoducho vytvoriť sexy fotku svojej priateľky a vôbec netušil, že sa raz fotografia dostane na obal hudobného albumu, mnohí ju dnes prirovnávajú k provokatívnym dielam svetoznámych umelcov ako Helmut Newton či Guy Bourdin.

Začiatkom roka 2001 oslovil časopis The Face fotografa Colina Lanea s ponukou zhotoviť pár fotiek vtedy ešte takmer úplne neznámej kapely, ktorej práve vyšlo čerstvé EPčko. Chémia medzi chalanmi z The Strokes a Colinom Laneom zafungovala a tak zostali v kontakte. O pár mesiacov neskôr si ho zavolali na pomoc pri výbere obalu albumu Is This It. Deadline sa blížil a kapela ešte stále netušila, čo na obal dá. Vtom Lane vytiahol svoje portfólio a po jeho prelistovaní bola voľba jasná. Lane neskôr priznal, že bol mierne v šoku, že si The Strokes vybrali práve túto fotku. A čo na to jeho bývalá priateľka, ktorá je na fotografii? Podľa Lanea ju to potešilo, no zároveň sa rozhodla, že svoju identitu zverejňovať nebude. Fanúšikovia sa tak asi nikdy nedozvedia, kto presne je na kultovom albume The Strokes Is This It, no niekedy je snáď predsa len lepšie niektoré veci nechať ukryté.

strokes.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame