(Ne)súď podľa obalu: Spiritualized – Ladies and Gentlemen

(Ne)súď podľa obalu: Spiritualized – Ladies and Gentlemen

Poetický názov Ladies and Gentlemen We Are Floating In Space, ktorý by sa do slovenčiny dal preložiť ako Dámy a páni, plavíme sa vesmírom, nesie tretí štúdiový album anglickej kapely Spiritualized.

V názve pritom nejde o žiadnu náhodnú vetu ale o citát z filozofického románu Sofiin svet od nórskeho spisovateľa Josteina Gaardera. Frontman Spiritualized Jason Pierce týmto názvom elegantne doplnil hudbu na albume, ktorá sama prináša presne tento zážitok - od skladby k skladbe máte pocit, akoby ste plávali nekonečným vesmírom. Aj na tento album sa pozrela Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Spiritualized – Ladies and Gentlemen Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Samotný album bol kritikmi prijatý s nadšením a chválou. Kapela Spiritualised dostala prívlastok králi space rocku, ktorým sa podarilo priniesť do žánru nový, svieži závan. Britský týždenník NME dokonca nahrávku označil za najlepší album za rok 1997. Spiritualized tak predbehli aj kultovú nahrávku Ok Computer od Radiohead, ktorá vyšla v tom istom roku.

„Hudba je liekom pre dušu“ povedal si raz frontman kapely Jason Pierce a práve táto myšlienka sa doslova pretavila do obalu albumu Ladies and Gentlemen We Are Floating In Space. Doslova preto, lebo album pripomína škatuľku od liekov, na ktorej je napísané „1 tabletka 70 minút“. Pierce dokonca zámerne zostrihal niekoľko minút z pôvodnej nahrávky, aby bola minutáž krásne okrúhla. Presne ako biela tabletka.

Dizajn obalu, na ktorom vidíme tmavomodrý obdĺžnik s navzájom sa prekrývajúcimi kružnicami, je dielom Marka Farrowa. Myšlienka škatuľky od liekov však bola dotiahnutá do úplnej dokonalosti na limitovanej CD edícii albumu, ktorá obsahovala 12 trojpalcových mini CDčiek, každé s jednou skladbou a každé zabalené zvlášť v hliníkovej fólii.

Aj keď kapela na svojich ďalších albumoch, ktoré prišli po Ladies and Gentlemen, používala na obaloch rozličné motívy, ktoré už s tabletkami nesúviseli, predsa len sa k tejto téme minulý rok rozhodli vrátiť. Na obale ich deviatej štúdiovej nahrávky s názvom Everything Was Beautiful sa totiž objavila papierová škatuľka od liekov, tentokrát je však škatuľka prázdna. Akoby bol jej obsah už dávno skonzumovaný, priniesol požadovaný účinok a vy sa už len chcete zbaviť nepotrebného obalu.

Tieto dva albumy, ktoré vznikli v rozpätí 25 rokov, spolu jednoznačne komunikujú. A to nie len obalmi, ktoré odkazujú raz na plnú a raz na prázdnu škatuľku od liekov, ale aj astrálnou náladou, ktorá sa ako chvost kométy nesie oboma albumami.

spiritualized ladies and gens.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame