(Ne)súď podľa obalu: Oasis - Definitely Maybe

(Ne)súď podľa obalu: Oasis - Definitely Maybe

O rok to bude presne 30 rokov, čo sa partii z Manchestru podarilo zapísať do rockovej histórie s debutovým albumom Definitely Maybe. Kapela Oasis si touto nahrávkou okamžite získala nie len tisícky hudobných fanúšikov ale aj hudobných kritikov. Aj takmer tri dekády od jeho vydania nájdeme tento debut v mnohých rebríčkoch najlepších albumov všetkých čias. No nie je to len hudba ale aj obal tohto albumu, ktorý rozhodne stojí za pozornosť.

(Ne)súď podľa obalu: Oasis - Definitely Maybe Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Fotografiu na obale albumu Definitely Maybe vyhotovil britský umelecký fotograf Michael Spencer Jones. Ten v minulosti spolupracoval aj s kapelou The Verve na EPčku All in the Mind a práve tento vizuál sa zapáčil Noelovi Gallagherovi. Spencer Jones sa totiž do svojich fotiek snaží vkladať na prvý pohľad nenápadné ale pri lepšom pozretí prekvapivé detaily. Aj obrázok na obale Definitely Maybe môže pri zbežnom pohľade pôsobiť celkom obyčajne, no v skutočnosti sa za každým jedným detailom skrýva hlbší význam.

Pravdepodobne prvá vec, ktorú si na obale albumu Definitely Maybe všimneme, je to, že jeden z členov kapely leží na zemi. Konkrétne ide o frontmana kapely Liama Gallaghera. Dôvod, prečo to tak je, je vlastne celkom prozaický. Na podlahe v miestnosti, kde fotka vznikla, sa nachádzajú dlhé drevené parkety. Pri prvých záberoch si fotograf uvedomil, že ak nechá podlahu prázdnu, fotka by pripomínala skôr reklamu na lak na parkety než hudobný album. Kompozíciu bolo treba niečim rozbiť, a tak navrhol Liamovi, nech si ľahne na zem. Mimochodom, k nápadu ho inšpirovala nedávna návšteva múzea egyptológie, a tak aj Gallagher ležiaci na zemi tak trochu pripomína múmiu v sarkofágu.

Na obale Definitely Maybe sú okrem hudobníkov z Oasis tak trochu prítomní aj ďalší ľudia - úplne vľavo je otvorený gatefold vinylový obal s fotkou amerického skladateľa Burta Bacharacha. Keďže sú chlapci z Oasis z Manchestru, na obal sa dostali okrem hudobných hviezd aj tie futbalové. Na okne je obrázok Georga Besta z Manchester United, ktorému fandí gitarista Bonehead. Pod krbom je zas fotka legendy z Manchester City Rodneyho Marsha, ktorého fanúšikmi sú bratia Gallagherovci a basák Guigsy. No a na televíznej obrazovke vpravo je zas záber zo spaghetti westernu Dobrý, zlý a škaredý, čo je jeden z najobľúbenejších filmov Noela Galaghera.

Za zmienku určite stoja ešte tri detaily. Prvým je nafukovací glóbus, ktorý fotograf pred záberom roztočil, čím vytvoril rozmazaný efekt planéty v pohybe. Napravo od ležiaceho Galaghera je pohár s tekutinou, ktorá má vyzerať ako červené víno ale v skutočnosti ide o zriedený ríbezľový džús. Ide o trik, ktorý sa fotograf Spencer Jones naučil ešte počas štúdia. Červené víno je totiž na fotkách príliš tmavé, a tak sa často namiesto neho volí táto fotogenickejšia alternatíva s džúsom. No a naľavo od ležiaceho Galaghera vidíme popolník a prázdny pohár, čo je odkaz na ich štvrtý singel Cigarettes and Alcohol.

Obal albumu Definitely Maybe nabral za 30 rokov kultový status. V roku 2016 si fanúšikovia Oasis počas expozície s názvom Chasing the Sun dokonca mohli vyskúšať zapózovať presne ako hudobníci z kapely v replike domu, v ktorom záber vznikol. Fotografovi Michaelovi Spencerovi Jonesovi sa jednoducho s obalom podaril husársky kúsok, ktorý sa stal jedným z definujúcich prvkov britpopovej éry 90. rokov.

Oasis definitely.jpg

Prirpavila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame