(Ne)súď podľa obalu: U2 - Joshua Tree

(Ne)súď podľa obalu: U2 - Joshua Tree

Západne od kalifornského Údolia smrti, pozdĺž reťazca vyprahnutých baníckych osád je popri ceste vedľa mŕtveho stromu osadená bronzová tabuľa a na nej otázka: „Have you found what you’re looking for?“ teda „Našli ste, čo ste hľadali?“. Presne toto miesto v strede ničoho a presne tento strom, z ktorého ostal už len polorozpadnutý kmeň, totiž inšpirovali vznik obalu najúspešnejšieho albumu írskej kapely U2 The Joshua Tree. Viac prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: U2 - Joshua Tree Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V prvej polovici 80. rokov sa chlapci z U2 rozhodli odohrať v Spojených štátoch 9 mesačné koncertné turné. Práve počas neho kapela viac prenikla do romantického mýtu o zasľúbenej zemi a Americkom sne. Táto pozlátená predstava v kontraste s trpkou realitou Ameriky 80. rokov ovplyvnila celý koncept novovznikajúceho albumu The Joshua Tree. U2 jednoducho trafili do čierneho tak hudbou ako aj textami. Album sa dostal na prvé miesta hitparád vo viac ako 20 krajinách a stal sa najrýchlejšie predávaným albumom v britskej histórii, ktorý, samozrejme, neobišla ani cena Grammy za najlepšiu rockovú nahrávku.

Tematické prepojenie nahrávky The Joshua Tree so Spojenými štátmi sa celkom prirodzene odrazilo aj na obale albumu. Voľba fotografa padla na talentovaného Holanďana Antona Corbijna, ktorý bol okrem U2 aj dvorným fotografom Depeche Mode a mnohých ďalších svetoznámych kapiel. Idea bola od začiatku dostať na obal pocit obrovského otvoreného priestoru, ktorý sa spája s rozľahlou púštnou americkou krajinou. Corbijn však už počas prvých dní fotenia chlapcom z kapely spomenul zvláštny strom typický pre nehostinnú pieskovú krajinu - jeho názov už asi tušíte.  V slovenčine Juka krátkolistá, v Angličtine Joshua Tree.

Juka krátkolistá dostala svoje anglické meno Joshua Tree v 19. storočí od skupiny Mormónov. Rozprestierajúce sa konáre tohto stromu im totiž pripomínali starozákonného proroka Jošuu, ktorý akoby dvíhal ruky k modlitbe. Keď fotograf Corbijn tento príbeh rozpovedal kapele, spevák Bono Vox sa ním nadchol natoľko, že sa rozhodol celý album pomenovať po tomto zvláštnom, veľmi odolnom strome, ktorý dokáže zvládnuť aj tie najnehostinnejšie podmienky.

Aj keď sa chvíľku uvažovalo o tom, že fotka kapely pri strome bude na titulnej strane albumu, nakoniec sa strom dostal na zadnú stranu a na tej prednej vidíme kapelu pri známom Zabriskie Point v Údolí smrti. Aj napriek tomu je práve tento strom symbolom, ktorý bude už navždy spájaný s najúspešnejším albumom U2 The Joshua Tree.

joshua tree.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame