(Ne)súď podľa obalu: Run the Jewels

(Ne)súď podľa obalu: Run the Jewels

Rovnaké gesto, odlišný význam. Evolúcia obalov albumov hip-hopového dua Run the Jewels je príbehom, v ktorom sa menia detaily ale základná dejová línia ostáva. Za necelú dekádu sa obaly albumov Run the Jewels abstrahovali, no na údernosti im to ani trochu neubralo. Práve naopak. Viac prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Run the Jewels Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Run the Jewls - americké hip-hopové superduo v zložení Killer Mike a El-P. Keď sa v roku 2013 ich  cesty spojili a vznikol z toho ich prvý, eponymný album, svetlo sveta uzrel aj dnes už pomaly kultový grafický dizajn. El-P s Killer Mikeom sa rozhodli, že svoju hudbu chcú do online priestoru vypustiť zadarmo. Takýto krok ale nevyhnutne potreboval sprievod v podobe silného vizuálu - reperi totiž vedeli, že v mori hudby, ktorá sa dá z internetu stiahnuť zadarmo, potrebujú zaujať. A tak oslovili ilustrátora, spisovateľa a umeleckého editora magazínu Vice Nica Gazina.

Keď Gazin dostal zadanie navrhnúť obal albumu Run the Jewels, sám úplne nevedel, do čoho presne ide. Ako neskôr priznal, jeho pôvodným konceptom bolo „niečo, čo by sa podobalo akčným postavičkám z kreslených filmov z 80. rokov.“ El-P však trval na tom, aby sa na obale albumu objavilo gesto s rukami, a tak sa chlapci rozhodli na obal umiestniť dvojicu rozrezaných končatín zavesených v priestore. Takto vznikol prvý dizajn obalu Run the Jewels, na ktorom vidno dve modro-zafarbené odrezané ruky, kde jedna drží zlatú reťaz a druhá na ňu mieri gestom, ktoré pripomína streľbu z pištole.

Run_the_jewels.jpg
Run the Jewels (2013)

Dizajn, ktorý vytvoril Gazin, dokonalo zafungoval. Symbolika zbrane namierenej na ruku s reťazou bola tak silná, že sa napokon El-P s Killer Mikeom rozhodli na obal umiestniť len toto gesto. Nič viac. A ako sa vraví, dobré veci netreba meniť. Alebo len trochu. Na druhom albume Run the Jewels 2 z roku 2014 sa tak objavil ten istý výjav. Tentokrát sú však ruky omotané krvavými obväzmi, čo El-P vysvetlil ako symbol zraniteľnosti a odhalenia svojho vnútra a bolesti.

RunTheJewels2.jpg
Run the Jewels 2 (2014)

V roku 2017 Run the Jewels vydávajú svoj tretí album a na obale sa vynímajú staré známe ruky. Reťaz tam však už nenájdete. Gesto sa totiž u fanúšikov tak udomácnilo, že ho začali znázorňovať aj na koncertoch. Ako však vysvetlil El-P, reťaz v ruke na koncertoch nikto nedržal. Ostal len symbol. Znak sebahodnoty, vlastnej sily a spojenia s ostatnými. Avšak tentokrát už na obale nenájdeme kresbu, ale fotografiu dvoch pozlátených sôch. Zlatá reťaz, symbol moci a sily, sa tak doslova pretavila do rúk. A sila sa opäť vrátila k človeku.

RunTheJewels3.jpg
Run the Jewels 3 (2017)

Svoj zatiaľ posledný album vydali Run the Jewels v roku 2020. Gesto rúk je na ňom stále, no tentokrát sú obe ruky futuristicky hranaté. Inšpiráciu našli reperi v estetike pôvodných filmov Duna či Tron z 80. rokov. Abstrahovaný dizajn potom vytlačili na 3D tlačiarni. Na obale tak tieto jemne ošúchané, hranaté ruky pôsobia ako futuristický artefakt z vesmíru. Niečo, čo odkazuje na budúcnosť ale z minulosti. Posledný album RTJ 4 sa dá chápať aj ako politický manifest, ktorý sa ku súčasnosti stavia kriticky. Historicko-futuristický dizajn na obale sa tak akoby pýtal otázku: „Je toto budúcnosť, ktorú sme chceli?“

RTJ4.png
RTJ4 (2020)

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame