(Ne)súď podľa obalu: Bonobo - Fragments

(Ne)súď podľa obalu: Bonobo - Fragments

Pokojný ambientný sen. Aj týmito slovami označili kritici siedmy album hudobníka a producenta Simona Greena známeho pod pseudonymom Bonobo. Jeho zatiaľ posledný album s názvom Fragments vznikal počas pandemických rokov a to sa, samozrejme, pretavilo aj do výsledného zvuku a vizuálu albumu. Viac prezradí Romana Grajcarová.

(Ne)súď podľa obalu: Bonobo - Fragments Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako priznal sám Bonobo, nosnými témami na albume sú pominuteľnosť a dočasnosť všetkého okolo nás. Cieľom tak bolo dostať tieto témy aj na obal albumu. Snáď jednou z najlepších vizuálnych metafor niečoho nestáleho a večne sa meniaceho je voda. Presne týmto smerom uvažoval aj Bonobo, ktorý so spoluprácou na obale albumu Fragments oslovil fotografa Neila Kruga. Táto voľba však rozhodne nebola náhodná. Krug totiž s Bonobom spolupracoval aj na obale jeho predchádzajúceho albumu Migration. Ten sa však niesol v duchu statického pohľadu na krajinu, kde je pozorovateľ akoby postavený mimo samotného deja. Obal albumu Fragments mal byť, naopak, o pohybe, ktorý diváka pohltí.

Bonobov zámer bol dostať akciu, drámu a divokosť na obale bezprostredne pred diváka. Túto myšlienku pretavil umelec Neil Krug do pôsobivej fotografie rozbúrenej hladiny. Objektív fotoaparátu je však čiastočne ponorený, čo vyvoláva pocit, akoby sme sa na celý výjav pozerali priamo z vody. Dramatickosť fotografie ešte viac podčiarkuje jej kontrastná farebnosť - ligotavá vodná hladina sa miestami javí ako tyrkysová, miestami ako červená a inde zas ako úplne čierna. Z obrázka nie je úplne jasné, čo je zdrojom svetelnej žiary, ktorej lúče visia nad hladinou na oranžovo-fialovej oblohe. Táto nejasnosť je však zámerná. Pozeráte sa na fotografiu a máte pocit, ako by vás len sekundy delili od niečoho veľkého, čo každú chvíľu nastane.

Fotografie Neila Kruga sú typické sýtou paletou navzájom sa dopĺňajúcich farieb. Medzi kombinácie, ktoré dominujú v jeho dielach, patria neónovo ružová a tmavomodrá či tyrkysová a oranžová. Ako sám vraví, dôležitá je atmosféra záberu. Tú sa mu darí budovať aj vďaka rôznym filtrom a svetelným efektom, ktoré do svojich fotiek digitálne pridáva. Jeho originálny rukopis si už okrem Bonoba stihli všimnúť aj ďalší hudobníci a hudobníčky, medzi inými aj Tame Impala, Unknown Mortal Orchestra, Boards of Canada, Foals či Weyes Blood. Z jeho záberov cítiť akúsi magickú nostalgiu, nádych čohosi známeho, no zároveň záhadného, atmosféru ktorá dokáže pohltiť. A presne to, pohltiť a vtiahnuť do deja, sa mu podarilo aj na fotografii na albume Fragments.

bonobo.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame