(Ne)súď podľa obalu: Arctic Monkeys - The Car

(Ne)súď podľa obalu: Arctic Monkeys - The Car

Výhľady z okna sú niekedy skutočne inšpiratívne. A sem-tam taký celkom obyčajný výhľad, napríklad aj na takmer opustené parkovisko, stojí za vznikom hudobného albumu. V dnešnom diele seriálu (Ne)súď podľa obalu sa pozrieme na obal, ktorý svojim vizuálom inšpiroval samotnú hudbu na albume. Romana Grajcarová prezradí viac.

(Ne)súď podľa obalu: Arctic Monkeys - The Car Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Opustené auto stojace na strešnom parkovisku. Obal albumu The Car, ktorý ako svoj siedmy album vydala kapela Arctic Monkeys v októbri minulého roka, zaujme na prvé pozretie. Aj keď fotografia v skutočnosti vôbec nie je stará, okamžite sa pri pohľade na ňu vynára pocit akejsi zvláštnej nostalgie. Konieckoncov, samotná hudba na tomto konceptuálnom indie rockovom albume bola do značnej miery inšpirovaná vintage filmovými soundtrackmi, bossa novou a ako inšpiráciu kapela dokonca spomenula aj jazzového klasika Nat King Colea.

Keď Arctic Monkeys v auguste minulého roka prvýkrát zverejnili obal svojho nového albumu The Car, fanúšikovia začali, samozrejme, okamžite pátrať po pôvode záhadnej fotky na obale, ktorá trochu pripomína záznam z bezpečnostnej kamery. No ako napokon vysvitlo, fotografiu vyhotovil bubeník Matt Helders z okna svojho bytu v Los Angeles. A aj keď by sa skutočne mohlo zdať, že fotka je minimálne z 80.rokov, Helders ju na svoj vintage fotoaparát Leica M6 cvakol v roku 2019 a neskôr v rozhovore pre Radio X prezradil, že zo svojho apartmánu nafotil hneď niekoľko fotiek parkoviska, no práve táto mu prišla čímsi zvláštna a mystická. Fotografiu následne poslal frontmanovi kapely Alexovi Turnerovi a aj jemu sa veľmi zapáčila. Chalani fotku nazvali pracovne The Car ešte pred tým, ako vedeli, že sa tak bude volať aj ich ďalší album. Fotografia strešného parkoviska na ktorom je, ako sa neskôr zistilo, zaparkovaná Toyota Corolla E90, jednoducho udala tón novo vznikajúcich nahrávok a, samozrejme, najväčšmi inšpirovala rovnomennú skladbu na albume The Car.

Hudobníci asi často dostávajú otázku, čo prichádza v ich procese tvorby skôr, či text alebo melódia. V prípade albumu The Car vznikla najskôr fotografia a album sa akoby prirodzene rozvinul okolo nej. Nostalgickú atmosféru fotografie auta zaparkovaného na streche budovy v Los Angeles tak cítiť naprieč celým albumom The Car. Kapele Arctic Monkeys sa tak vďaka tomu podarilo vytvoriť konceptuálny album s nádychom filmov minulých čias, čo v konečnom dôsledku ocenili aj kritici.

Arctic-Monkeys-The-Car.jpg

Pripravila: Romana Grajcarová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame