Triaška and Čejka_FM a Cena Oskára Čepana

Triaška and Čejka_FM a Cena Oskára Čepana

Cena Oskára Čepana sa koná už dvadsiatyprvýkrát. Medzinárodná porota opäť vyberie zo štyroch finalistov, ktorí zaujali svojím konceptuálnym a kritickým zmýšľaním. O prácach tohto ročníka prišli do Triaška and Čejka_FM porozprávať  nový riaditeľ nadácie Centrum pre súčasné umenie Christian Potiron, PR manažérka Ceny Oscára Čepána Michaela Kučová a dve finalistky Julia Gryboš a Barbora Zentková.

Predstavme si krátko jednotlivých finalistov:

Kolaboratívna prax Julie Gryboś a Barbory Zentkovej využíva spektrum interpretačných dimenzií medzi voľným gestom, kresbou a hudbou. Improvizáciu a nájdené objekty používajú na vytváranie osviežujúcich, formálne komplexných situácii, ktoré nie sú bez irónie.

https://www.works.io/grybos-zentkova

Juraj Gábor (*1985) vyštudoval intermédiá a mutimédiá v ateliéri Antona Čierneho na  Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Absolvoval tiež stáž na Eesti Kunstiakadeemia (EKA), Tallinn, Estónsko. Žije a tvorí vo Viedni a Brezničke. Vo svojich multidisciplinárnych architektonických a performatívnych inštaláciach, ktoré často reagujú na konkrétne miesto, skúma rôzne spôsoby rámovania zmyslového vnímania.

https://www.works.io/juraj-gabor

Daniela Krajčová (*1983) žije a pracuje v Bratislave, vyštudovala intermédiá a multimedia na Vysokej škole výtvarných umení v ateliéri Anny Daučíkovej. Jej spoločensky angažovaná tvorba zahŕňa intímne spovede očitých svedkov historických tráum, ako aj rozhovory s utečencami a žiadateľmi o azyl v súčasnosti. Tie kombinuje s bohatým vizuálnym komentárom prostredníctvom animácie.

https://www.works.io/daniela-krajcova-1

Lucia Luptáková (*1977) vyštudovala výtvarné umenie a voľný dizajn na Sandberg Instituut  a architektonický dizajn na  Gerrit Rietveld Academie v Amsterdame. Žije v Holandsku a v Banskej Bystrici. Jej site-specific intervencie menia vnímanie konkrétnych miest prostredníctvom nehmatateľných prvkov, ako napríklad viacnásobné odrazy medzi zrkadlami, ľudia prechádzajúci skrz kocku vytvorenú z hmly na hudobnom festivale, alebo papierové pódium zničené dažďom behom okamžiku.

https://www.works.io/lucia-luptakova

Počúvajte už tento štvrtok po ôsmej s Palom Čejom a Oljou Triaška Stefanovič.

Radio_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame