Barbara Kingsolver: Demon Copperhead

Barbara Kingsolver: Demon Copperhead

Demon Copperhead je fascinujúci a dôležitý román o mladom hrdinovi a jeho nezabudnuteľnej ceste k dospelosti. Je to príbeh neskrotného chlapca, ktorého nikto nechce, zato čitatelia ho budú milovať.

Barbara Kingsolver prerobila viktoriánsky román Charlesa Dickensa David Copperfield, ktorý opísal skúsenosti detí žijúcich v chudobe, na súčasné dielo z prostredia amerického juhu. Nešetrí ani kritikou sociálneho a zdravotníckeho systému v Amerike a otvára viaceré dôležité témy. Demon je skvelo napísaná postava. Má ryšavé vlasy a veľmi pohnutý osud. Narodený problémovej matke, otec zomrel. Svojím podrezaným jazykom rozpráva o pestúnskej starostlivosti, detskej práci, upadajúcom školstve, športových úspechoch, závislostiach, ničivých láskach a stratách. Veľmi osviežujúce bolo, že kniha je písaná v ich-forme a teda Demon má riadne vulgárny jazyk, čo sa mne veľmi páčilo. Keď sa vám začína zdať, že sa jeho život konečne dostáva do normálu, príde ďalšia rana a sme tam, kde sme boli.

Kniha je rozsiahla, má 560 strán, no netreba sa tej hrúbky báť, číta sa pomerne ľahko a rýchlo. Okrem Demona obsahuje viaceré pekne napísané vedľajšie postavy, ktoré si taktiež určite hneď obľúbite. Autorka za tento román získala aj Pulitzerovu cenu.

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku bloggerka a popularizátorka kníh Jana Šlinská. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu
 

Pripravila: Jana Šlinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame