Ottessa Moshfegh: LAPVONA

Ottessa Moshfegh: LAPVONA

Hoci sa americká autorka Ottessa Moshfegh v románe s názvom Lapvona najviac odklonila od svojej doterajšej tvorby, z knihy stále cítiť jej zvyčajnú pochmúrnosť.

Fiktívne stredoveké léno Lapvona jej slúži ako prostriedok na obnažovanie mäsa a skúmanie obnažených kostí ľudstva so všetkými jeho vinami, chamtivosťou a skazenosťou.

Hoci sa román odohráva v historických kulisách, v žiadnom prípade nejde o historický román – stredoveký priestor sa mení na akési temné, strašidelné podobenstvo s jasným posolstvom.

V príbehu sledujeme Mareka, syna dedinského pastiera, ktorý tvrdí, že jeho matka zomrela pri pôrode. Jeho malou útechou je Ina, ktorá ho dojčila ako bábätko, tak ako mnohé deti v dedine.

Ina leží v žalúdku predstaviteľom náboženstva, ktoré je jednou z tém románu. Zúfalá potreba ľudí veriť, že existujú mocnosti, ktoré majú na srdci ich najlepšie záujmy, je vystavená krutej skúške najmä v roku rekordného sucha a hladu.

Ottessa Moshfegh opäť raz preukázala, ako dokáže experimentovať so žánrom románu a posúvať hranice fikcie.

Lapvona.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu
 

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame