Slavko Pregl, Leon Pogelšek: Tajomstvo stratenej galérie

Slavko Pregl, Leon Pogelšek: Tajomstvo stratenej galérie

Román známeho slovinského spisovateľa Slavka Pregla Tajomstvo stratenej galérie nás zavedie do Belehradu, Záhrebu, Ľubľany, Frankfurtu, Mníchova a na rakúsky vidiek.

Leon Sattler, večný študent tretieho ročníka histórie umenia na blších trhoch kupuje najrôznejšie kúsky, ktoré potom v Ľubľane predáva za oveľa vyššiu cenu. Na stretnutí starožitníkov sa zoznámi s Batom, prefíkaným a skúseným antikvárom. Leon túži predovšetkým zvýšiť svoju životnú úroveň a zarobiť dosť na to, aby dokázal uspokojiť hmotné nároky svojej o desať rokov staršej milenky. Keďže Bato nehovorí žiadnym cudzím jazykom a nemá vodičský preukaz, Leon sa stáva jeho verným spoločníkom, spolupracovníkom a vykonávateľom rôznych príkazov.

Bato zoberie Leona do Frankfurtu a ukáže mu, ako sa s umeleckými predmetmi obchoduje. Rozprávkový obchod Leonovi zatemní mozog a je ochotný pustiť sa s Batom do „špinavšieho“ biznisu s predajom „akože“ vzácnych starožitných strieborných predmetov.

Tento pozoruhodný román odohrávajúci sa koncom  osemdesiatych rokov na obchodnej linke Juhoslávia – Nemecko Slavko Pregl napísal na základe rozprávania Leona Pogelška, znalca ľubľanského blšieho trhu a jeho praktík, dnes kurátora najstaršej galérie v Ľubľane, a zručne doň vplietol skutočný osud zbierky umeleckých diel Ericha Šlomoviča.

Tajomstvo stratenej galérie je z troch štvrtín faktografickým románom naplneným nevšednými dobrodružstvami, krutými podvodmi, vtipnými dialógmi, ale aj filmovými zápletkami, zvratmi a napätím a opismi vzniku (falošných) umeleckých diel či postupov pri odhaľovaní ich pravej identity.

galeria.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame