Paulina Chiziane: Prvá žena

Paulina Chiziane: Prvá žena

Prvá žena je príbeh o polygamii, ktorý napísala mozambická autorka Paulina Chiziane.
Keďže ide o úplne kultúrne neznámy spôsob usporiadania rodinných vzťahov, myslím si, že ide aj o zaujímavé čítanie.

Rami je inteligentné, milujúce "dobré dievča", ktoré sa mladé vydalo za muža, ktorého stále miluje. Tony je policajný šéf, ale aj úspešný záletník, ktorý napriek tomu, že je oficiálne katolík, nevidí nič zlé na tom, že podporuje najmenej štyri ďalšie ženy a húf detí.
Máme možnosť sledovať jej priamu konfrontáciu so situáciou, ako aj jej vnútorné prežívanie a postupné uvedomovanie si, že rozhodne v tom nie je sama — všade okolo sú ženy, ktoré vychovávajú deti samy.

Ide o intímny príbeh o osude žien v postkoloniálnej kultúre, ktorá si zachovala úlomky predkoloniálnej tradície, z ktorej profitujú tí, ktorí majú moc, bohatí nad chudobnými, silní nad slabými — ale hlavne muži nad ženami. Vykorisťovanie sa dá vždy ospravedlniť tradíciou, ale premeniť na slová emocionálnu bolesť súvisiacu s nerovnosťou v najbližších vzťahoch vyžaduje naozaj veľkú odvahu a umenie.

prva-zena.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame