Brit Bennett: Stratená polovica

Brit Bennett: Stratená polovica

Román Stratená polovica je príbehom dvojičiek, ktoré pochádzajú z malého mestečka Mallard. Ide o celkom výnimočné miesto tým, že každý z jeho obyvateľov je taký svetlý, že by si okoloidúci mohol mnohých z nich pomýliť s belochmi.

Dvojčatá sa však nevedia dočkať úteku a vlastného života po tom, čo ich matka v podstate zruší všetky ich budúce nádeje a sny tým, že ich vezme zo školy, aby mohli pracovať a prispievať peniazmi do domácnosti.

Keď teda utečú z mestečka, majú možnosť vidieť svet s otvorenými očami a hľadajú šancu roztiahnuť krídla, lietať a žiť tak, ako vždy chceli Sloboda však má svoju cenu, ako si čoskoro uvedomia.

O niekoľko rokov neskôr sa Desiree vráti do domu svojej matky s dieťaťom v náručí, zatiaľ čo Stella zmizne ktovie kam, aby sa vydala za životom bielej ženy. Desiree nikdy neprestane hľadať svoje dvojča, svoju druhú polovicu, aj keď ich život nasmeruje na úplne odlišné cesty.

V tejto knihe je veľa nuáns venovaných skúmaniu rasy. Stella je fascinujúca postava, ktorá si pestuje veľa internalizovaného antičiernošstva, keďže hrá úlohu bielej ženy. Jej vlastný internalizovaný rasizmus pramení z hroznej udalosti, ktorej bola svedkom v detstve a ktorá ju prinútila hľadať bezpečie a slobodu za štítom belosti.

l973345.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame