Frank Herbert: Duna

Frank Herbert: Duna

Žiadna iná kniha neznamená pre žáner science fiction toľko, jediné slovo, ktoré vyvoláva predstavy pieskových červov, vojen o korenie a veľkých súbojov medzi súperiacimi veľkorodmi.

Často sa zabúda, že táto kniha inovovala moderné poňatie science fiction. Duna je space operou, ale Herbert vytvoril rozsiahly a zložitý systém vesmírnej politiky a národov a potom ich postavil proti sebe kvôli pôde, peniazom a drogám. Do žánru plného často detinských podivností vniesol literárnosť, ktorá ovplyvnila mnohých autorov a autorky.

Frank Herbert knihu venoval ekológom suchých oblastí a jej ústrednou témou je dlhodobé prežitie ľudského druhu, evolúcia a najmä ekológia. Dostal sa k nej ako novinár, keď písal o pieskových dunách v americkom Oregone. Piesočná krajina sa stala modelom pre planétu Ararrakis, o ktorej vládu sa v románe bojuje, pretože napriek nehostinnosti sa tu nachádza vzácne korenie.

duna.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame