Emmanuel Carrère: Limonov

Emmanuel Carrère: Limonov

Francúzsky spisovateľ Emmanuel Carrere napísal román o Eduardovi Limonovovi – rozporuplnej postave dejín 20. storočia. Vďaka tomu, že nejde o životopis, ale román, v ktorom je navyše jeho autor naplno prítomný v autobiografických pasážach, je to nesmierne pohlcujúce čítanie.

Reálny Limonov sa narodil v ukrajinskom Charkove uprostred druhej svetovej vojny, a nebyť slabého zraku, stal by sa vojakom a do dejín by sa možno nijako nezapísal. No Limonov odmietol byť robotníkom, čo bola druhá alternatíva k armáde, a zvolil si cestu sarkastického a závistlivého bohéma.

Carrere ponúka Limonovov pohľad na ruský disent v Moskve v 60. rokoch či prostredie emigrantov v New Yorku a Paríži neskôr, čím rozbíja predstavu západných liberálov o systéme, ale aj o konkrétnych ľuďoch. Koniec koncov, Limonov im venoval celú knihu. V 90. rokoch sa pridáva ku krajnej pravici v Srbsku a po neúspechu v oblasti literatúry sa dáva na politiku a zakladá stranu.

Limonov vlani zomrel, no vďaka Carrerovej knihe sa v posledných desiatich rokoch zapísal aj ako spisovateľ, keďže jeho diela začali nanovo vychádzať.

KT.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame