Szczepan Twardoch: Kráľ

Szczepan Twardoch: Kráľ

Román momentálne najpopulárnejšieho poľského autora Szczepana Twardocha sa odohráva v napätej neprehľadnej atmosfére Varšavy v roku 1937, dva roky pred nemeckou inváziou.

Ocitáme sa v meste židovskej mafie, skorumpovaných štátnych úradníkov a súperiacimi gangmi fašistov. Kráľom z názvu je Jakub Šapiro, charizmatický šampión v boxe, ktorého životný príbeh nám rozpráva sedemnásťročný Mojžiš, ktorého otca tento boxer zabil, pretože nevládal splácať dlhy mafii, konkrétne Kmotrovi Kaplicovi.

Mojžiš si na tieto udalosti spomína po štyridsiatich rokoch, spochybňuje svoju pamäť a spomienky, a autor tak rozohráva zaujímavú psychologickú hru.

Kniha podľa všetkého vyvolala kontroverzie nielen v Poľsku, pretože autor sám v jednom rozhovore musel uviesť, že sa nesnažil vykresliť predvojnovú Varšavu, ani Poliakov a židov, ani zrod fašizmu – jeho román je najmä a predovšetkým o násilí vo všetkých podobách.

kral-891.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame