George Orwell: Na dne v Paríži a v Londýne

George Orwell: Na dne v Paríži a v Londýne

Orwellovou knižnou prvotinou je sociálna reportáž z prostredia mestskej chudoby koncom 20. rokov predchádzajúceho storočia v európskych metropolách.

Do Paríža sa pravdepodobne vybral kvôli atmosfére a kultúrnemu prostrediu, ktoré ho v medzivojnovom období charakterizovalo. Romány však nedopísal, noviny uverejňovali jeho články len zriedka, žiaci, ktorých učil angličtinu, odriekali hodiny a neplatili. Napokon si našiel prácu ako pomocník v kuchyni a na vlastnej koži spoznal biedu pracujúcej chudoby. Po takmer troch mesiacoch sa presunul do Londýna. Tam zamieril medzi tulákov do chudobincov a prístreškov.

Ako píše v doslove prekladateľ Tomáš Mrva, pre Orwella šlo o veľmi dôležité skúsenosti, vďaka ktorým sa sformoval jeho svetonázor. Už v závere tejto knihy ponúka riešenia a dobových (ale možno aj dnešných) čitateľov a čitateľky zbavuje predsudkov o tom, ako sa človek veľmi ľahko ocitne na dne.

george_orwell_na_dne_v_parizi_a_londyne.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame