Ali Smith: Jar

Ali Smith: Jar

Jar je pokračovaním románového kvarteta škótskej spisovateľky Ali Smith, v ktorom sa rozhodla zachytiť situáciu v súčasnej Veľkej Británii prostredníctvom odkazov na množstvo umeleckých diel, životov ich tvorcov, ale predovšetkým bežných ľudí, ktorí sa ocitli akoby vytrhnutí z kontextu v tomto konkrétnom dejinnom okamihu.

Hneď na začiatku sa stretávame s televíznym producentom Richardom, ktorý sa snaží zmieriť so smrťou svojej kolegyne, dôverníčky a múzy Paddy. V druhej časti spoznáme Brittany, dozorkyňu v záchytnom centre pre prisťahovalcov, ktoré len vyzerá ako väzenie. Cynickú Brittany obmäkčí až stretnutie s Florence. „Dokonca aj dvanásťročné dieťa vidí, čo sa vo svete momentálne deje.“

Brexit, obnovené napätie na hraniciach vnútri Veľkej Británie, klimatická kríza, noví či starí prisťahovalci, sociálne siete, Katherine Mansfieldová, Rilke a Chaplin. Všetko sa to mieša v „stroji času“, ktorý nám pripomína, že po chmúrnej zime prichádza jar.

Ali Smith - Jar.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame