Alena Mornštajnová: Listopád

Alena Mornštajnová: Listopád

Nesmierne úspešná česká prozaička Alena Mornštajnová sa vo svojom najnovšom románe s názvom Listopád vracia k novembru 1989 a uvažuje, ako by svet vyzeral, keby bola Nežná revolúcia potlačená a nedošlo by k rozpadu východného bloku a pádu železnej opony.

Bezprostredne po udalostiach z 27. novembra máme možnosť sledovať dve postavy – Maju, ktorú zatkli a odsúdili ako množstvo iných ľudí z rozvracania republiky a Magdu, štvorročné dievčatko umiestnené do elitného detského domova, v ktorom sa pre budúcnosť vychovávajú kádre. Ich mimoústavný život sa začína v novom miléniu a je zaujímavé sledovať, ako sa autorka v prostredí dystopického Československa vysporiadala s nástupom komunikačných technológií vo svete, v ktorom vykresľuje paradoxy systému ako takého.

Listopád otvára aj ďalšie témy, akými sú rodičovstvo, blízkosť, individualizmus a altruizmus vo svete, kde z nariadení vlády panuje paranoja a nedôvera.

KT.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame