Ilona Wiszniewska: Biele

Ilona Wiszniewska: Biele

„Biela nedá spať. Keď sa do nej pridlho zahľadíš, celý zvyšok sa stane čiernym a znova nič nevidieť.“

Na ostrove Špicbergy vládne pol roka polárna noc, pol roka polárny deň a teplota, pri ktorej sa myšlienky a dych premenia na hrudky ľadu. A predsa na svete existuje človek, ktorého fascinuje zima, sneh, tma a predovšetkým ľudia, ktorí sa rozhodli žiť v extrémnych klimatických podmienkach.

Týmto človekom je Ilona Wiśniewska, autorka originálneho a fascinujúceho príbehu o nórskom ostrove Špicbergy. Obyvatelia z takmer päťdesiatich krajín tu žijú v harmónii. Ostrov svojou exotickosťou láka mnohých, ale len pár z nich zostane. Iránca, Mexičanov, Rusov či Poliakov spája túžba spoznať nový svet a zároveň seba, a popri tom si aj zarobiť.

Keď sa pozriete na fotografie zo Špicbergov, napríklad na autorkinom profile na sociálnych sieťach, uvedomíte si, aké ľahké je zabudnúť, že svet je niekde inde, a stratíte zmysel pre realitu.

Biele.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame