Niklas Natt och Dag: 1794

Niklas Natt och Dag: 1794

Geniálne napísané pokračovanie románu 1793 je ďalším zo série historických noir odohrávajúcich sa v Štokholme, ktoré spája postava jednorukého drába Michaela Cardella.

Okrem hlavného prípadu, v ktorom mladá žena, vydatá za miestneho šľachtica za záhadných okolností, umrela na svadobnej ceste, sa dozvedáme aj to, že Švédsko bolo súčasťou obchodovania s otrokmi.

Nedostatočná hygiena, kruté praktiky v blázincoch, agresivita a násilie každého druhu sa dnešnému čitateľovi môžu zdať prisilné, ale v podstate veľmi pravdivo reflektujú realitu mestského života v 18. storočí.

Vo svete, ktorý autor vytvoril, existujú muži, ktorí si osvietenské predstavy o prirodzenom práve vyložili podľa vlastného uváženia – ak je človek prírodou, neexistuje vyššia moc, ktorá by ho posudzovala a videla. Dáva silným právo riadiť sa svojimi túžbami, nech sú akékoľvek.

Michael Cardell je tak mužom, ktorý hľadá spravodlivosť v bezprávnom svete, no nebojuje proti nevysvetliteľnému kozmickému zlu, ale len proti maskovaným príslušníkom svojho vlastného druhu.

Niklas Natt och Dag - 1794.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame