André Aciman: Variácie záhad

André Aciman: Variácie záhad

Aňa Ostrihoňová odporúča román od autora hitu Daj mi svoje meno.

André Aciman, americký spisovateľ, ktorý sa narodil v Egypte, je známy predovšetkým románom Daj mi svoje meno, z ktorého sa stal veľmi úspešný film. V knihe Variácie záhad rozdelenej na päť častí sa tematicky vracia nielen k svojmu debutu.

Jednotlivé novely sa voľne prepájajú a predstavujú rôzne podoby milostnej túžby až posadnutosti milovanou bytosťou. Ich rozprávačom je Paul a spoločne tvoria príbeh jeho ľúbostného života.

V prvej časti sa ako čerstvý absolvent vracia na taliansky ostrov, kde ako dieťa trávil letá s rodičmi a dlhé roky ho fascinoval miestny stolár a reštaurátor Nanni.  V druhej časti sledujeme jeho záchvat žiarlivosti v moderných kulisách New Yorku a plynule sa presúvame k ďalšej láske, posadnutosti a zrade.

Aciman si názov knihy vypožičal od skladateľa Edwarda Elgara a Variácie záhad tak sledujú skôr hudobnú ako literárnu štruktúru. Ak na čítaní obľubujete atmosféru, prchavosť pocitov a paradox túžby pretavené do obrazov. André Aciman a jeho Variácie záhad sú knihou pre vás.

image_120128_19_v3.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame