Sylvain Tesson: Snežná leopardica

Sylvain Tesson: Snežná leopardica

Aňa Ostrihoňová priniesla zápisky cestovateľa z expedície za snežnou leopardicou v Tibete.

“Svet prežarovala spomienka na pôvodnú silu rozdrobenú na množstvo krutých foriem. Prameň sa rozvetvil, niečo sa stalo. (…) Mystici hľadali matku. Zoológovia sa zaujímali o potomkov. Zajtra sa budeme tváriť, že patríme do druhej skupiny.”

Francúzsky spisovateľ a cestovateľ Sylvain Tesson sa ocitol v skupine zoológov s Vincentom Munierom - fotografom divých zvierat, ktorý ho zavolal na expedíciu do Tibetu, kde v nadmorskej výške 4000 metrov čakali na vzácne stretnutie so snežnou leopardicou.

Tessonove zápisky z cesty a nekonečných hodín čakania na jaky, vlky či iné živočíchy vládnuce v divočine, sa menia na úvahy o živote, čase, túžbe a posadnutosti. Filozofiu vyvažuje pragmatizmus, poéziu striedajú komentáre v snahe vystihnúť, čo sa vlastne ľudstvu ako súčasti ekosystému stalo.

“Zajtrajšok bude lepší ako dnešok, znel odporný slogan modernej doby. (…) No všetky (riešenia) skrývali za rečami o spáse hlbokú ľahostajnosť k prítomnosti. Ba čo horšie! Umožnili nám, aby sme sa tu a teraz nesprávali dôstojne a nestarali sa o to, čo ešte stojí na nohách.”

snezna_leopardica_cover_press.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame