Leila Slimani: Krajina iných 1

Leila Slimani: Krajina iných 1

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku hovorila o novom románe francúzsko-marockej spisovateľky a novinárky, ktorá vás prenesie do Maroka po 2. svetovej vojne.

Devätnásťročná Mathilde prichádza krátko po druhej svetovej vojne do Maroka, kde na ňu čaká manžel Amin a hektáre kamenistej pôdy na statku, ktorý sa rozhodol zúrodniť.

Leila Slimani vo svojom románe Krajina iných vykresľuje Maroko krátko pred získaním nezávislosti. Okrem Mathilde a jej mladej rodiny sa stretávame s kolonizátormi a ich potomkami, s ľuďmi z celej Európy, ktorí prišli skúsiť šťastie do Afriky, ako aj mladými Maročanmi zachvátenými nacionalistickou horúčkou.

V mierne autobiograficky ladenom rozprávaní sa autorka vracia k téme slobody - osobnej slobody rozhodovať sa, ako naložíme so svojím životom, ako aj slobody národa rozhodovať sa o tom, ako naložiť so svojou krajinou.

KRAJINA-INYCH-638x1024.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok po 9:30. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame