Donna Tartt: Tajný príbeh

Donna Tartt: Tajný príbeh

Aňa Ostrihoňová hovorila o debutovom románe spisovateľky, ktorá získala Pulitzerovu cenu za literatúru.

Svoj debutový román s názvom Tajný príbeh vydala americká spisovateľka Donna Tartt už v roku 1992.

Príbeh o dospievaní, hľadaní seba samého a schopnosti vytvárať o sebe mýty a zároveň sa vlastne prispôsobiť osudu, sa začína vraždou, za ktorú je rozprávač Richard „čiastočne zodpovedný“. Zdá sa, že za ňu nebol nikto nikdy potrestaný, ale rozprávača tento skutok prenasleduje celé roky. Od príbehu nečakáme prekvapenia, práve naopak, celý čas ho s obavami sledujeme.

Richard je ideálny osamelý rozprávač, ktorý sa náhodou dostáva na vysokú školu vo fiktívnom mestečku vo Vermonte. Pôvodne mal študovať medicínu, ale viac ako anatómia ho zaujala gréčtina a podarí sa mu dostať miesto v malom, elitnom gréčtinárskom krúžku, ktorý viac ako študentský spolok pripomína sektu.

Napriek všetkému snobizmu a odtrhnutosti od sveta sme radi súčasťou tohto zvráteného spolku, pretože poskytuje veľmi originálny spôsob, ako zakryť svoje neistoty a pochybnosti. Sme svedkami bežného paradoxu dospievania: túžby zapadnúť a zároveň sa vyčleniť.

image_109901_19_v3.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame