Ahmed Saadawi: Frankenstein v Bagdade

Ahmed Saadawi: Frankenstein v Bagdade

Aňa Ostrihoňová v Ráne na eFeMku predstavila román ocenený Medzinárodnou cenou pre arabskú prózu.

Román irackého spisovateľa Ahmeda Saadawiho sa odohráva v Bagdade na začiatku americkej okupácie. V krajine zúri teror a sektárske násilie, samovraždené atentáty sú na dennom poriadku a počet obetí stúpa po stovkách.

Práve z nich starinár Hádí zošíva telo, ktoré by chcel jedného dňa riadne pochovať. Ale vo chvíli, keď svoj frankensteinovský projekt dokončí, oživí ho zblúdilá duša ďalšej obete bombového útoku.

Ktotoje - ako Hádí svoje stvorenie nazýva - sa začne mstiť za všetky nevinné obete. Keďže jeho telo pozostáva z častí od ľudí všetkých irackých etník, spoločenských tried, náboženských vierovyznaní, stáva sa dosť ironicky “prvým skutočným irackým občanom”.

Frankenstein v Bagdade však nie je len príbehom tohto monštra. Je portrétom mesta a jeho obyvateľov z rôznych vrstiev spoločnosti, ktorí majú nevyhnutne každý svoju vlastnú verziu pravdy. Surreálne rozprávanie je znepokojivou alegóriou na násilný Irak po páde Sadáma Husajna.

ahmed_sadawi_frankenstein_v_bagdade.jpg

Tipy na zaujímavé čítanie prináša do Rána na eFeMku prekladateľka a knižná publicistka Aňa Ostrihoňová. Počuť aj vyhrať ich môžete vždy v utorok. Prezrite si aj ďalšie z jej odporúčaní tu.

Pripravila: Aňa Ostrihoňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame